Tuesday, August 3, 2010

Kisah Puasa & Baju Raya

Tak lama lagi bulan Ramadhan datang menjelang. Adusss puasa tak habis ganti lagi dah period ni. Bulan puasa tahun 2008 aku takdapat puasa langsung sebab pregnant. Pernah try puasa tapi takdapatlah, rasa nak muntah sebab perut kosong. Risau juga dengan keadaan baby dalam perut masa tu. Last year lak sempat ganti sikit jer sebab lepas pantang tak lama lepas tu dah bulan puasa balik. Bayar fidyah pastu tahun ni banyak gak aku ganti puasa balik tapi tu pun tak habis lagi. Adoiii.. Nanti kenelah bayar fidyah lagi dan lepas Raya kene ganti lagi puasa yang selebihnye tu.

Untuk Hari Raya tahun ni aku tak tempah baju seperti tahun-tahun lepas. Tahun ni tahun beli je. Baju Melayu Si Kecik pula memang dah ada, actually baju melayu tahun lepas. Kisahnye begini, raya tahun lepas dah belikan si Kecik tu baju melayu 3 pasang (untuk umur setahun). itu je paling kecik yang aku jumpa la. Tapi still besar sangat untuk die. Ntah macamana my mom-in-law gi Jalan TAR ade terjumpe kedai jual baju melayu budak yang lagi kecik la dan ngam sangat dengan Cuki! So, end up beli lagi 4 pasang baju melayu sama kaler jugak dengan yang besar tu (sebab baju aku & papa dah tempah). Sebab tula Cuki masih ada baju melayu 3 pasang kaler pun sama dengan kaler untuk tahun lepas. Sekarang baju melayu size umur setahun tu dah ngam dah ngan die, cuma seluarnye sedikit panjang. Tu bleh gi lipat and jahit sikit.

So aku belila 2 pasang baju kurung aku kat Semua House. Tak rasa sangat nak beraya lagipun papa cakap tahun ni die taksure dapat balik beraya ke tak sebab takbleh apply leave (sebab dalam training). So die cuma mungkin pulang kalau ada offdays in between je. Tapi haritu balik from training papa cakap ada Captain sorang ni bagitau diorang, time raya nanti confirm ada cuti 5 hari. So of course la papa nak pulang. Papa pun rasanya tak tempah baju melayu la sebab dah ada sama kaler dengan Cuki punye.

Aduss teringat plak nak kene beli kek lapis & biskut Raya nak bawak pulang Miri. Aku teringin sangat nak makan Kek lapis coklat Cadbury dari Kuching. Sedap sangat 5x!!!!


4 comments:

  1. Aku tek semangat mok raya, 2 igek dah baju raya tok. mok hantar pg alter...panjang, hehe

    ReplyDelete
  2. part bacaan best,,kek lapis cadbury..sik pernah try tapi aku yakin sodappppppp..ermmm

    ReplyDelete
  3. kek lapis india nama nya nak??? every yr kmk mesti order....

    ReplyDelete
  4. mommy milan: hehehe semangat ohh.. best pat jumpa ko gik lak raya..
    yett: memang sedap sangat!! harus try...
    anonymous: kek lapis cadbury namanya. tapi aku cuma suka yang dibuat dari kedai sayang salhah di kuching.

    ReplyDelete