Saturday, July 31, 2010

Polkadot

I am a fan of polkadots! Aku memang selalu tertarik dengan baju2/skirt polkadot. Comel sangat! Ok, ini adalah outfit polkadot and abstract which I matched together. What do you think? Let me know if you wear your polkadot items!

F21 polkadot top & grey abstract short skirt/Unbranded denim 3/4 leggings/
Unbranded polkadot waist belt/Marie Jane pump/Coach Slingbag


My old polkadot waist belt! Wore once! ;P


Inilah Cik Kak yang rajin mengambil gambar-gambar saya...
Terima kasih daun keladi ye...

Wednesday, July 28, 2010

Sushi Zanmai

The other day we went out for dinner at Sushi Zanmai, One Utama. Bawak cousin Aileen and her mom makan sushi. Sushi Zanmai memang tempat favorite kitorang. Sushinya sedap! Kalau tak sedap memanglah bukan tempat favorite, ye tak.


Masa tengah2 syok makan tu, si papa sempatlah ajar Cuki to collect empty sushi plate plastic cover from the conveyer belt and put it back. Aku taktaula papa die ajar camne sebab aku sibuk menghentam sushi-sushi itu. Mula2 die takfaham asyik nak ambik plastic cover dari plate yang ada sushi. Beberapa kali ajar, in the end die faham. So bile kitorang cakap, "Where is it?" Die pi tunjuk plastic cover yang kosong atas conveyer belt. Pastu die kutip, pastu die letak balik atas conveyer belt. Lucu jugak. Sebab auntie Aileen suke kacau die. Asyik sembunyikan plastic cover tu bile Cuki tengok tempat lain. Bile Cuki tengok balik, dah tak ada dah. Siap buat muka hairan lak tu ke mana menghilangnya plastic cover yang baru je die nampak. Hehehe..Pastu auntie Aileen letak balik, Cuki jerit sambil tunjuk. Kirenye maksud die, hah itu dia, tadi tak ada! Lucu lucu. Sayangnya lupe nak ambik video!

Unbranded Heart Dress/F21 Dark Red Leggings/P&Co Denim Jacket/
Charles & Keith Denim Pumps/Estee Lauder Purple Tote Bag


Monday, July 26, 2010

Hujung Minggu yang Sibuk

Banyak jugak program hujung minggu lepas. Sabtu tengahari pergi ke Hulu Langat dengan kawan-kawan papa untuk menghadiri wedding skoolmate mereka iaitu Zain. Lupe lak nama wife die. Sweet couple =)) Merah gitu.. Aku tak pernah lagi jejak kaki ke Hulu Langat, and that area is quite far from KL.

Congratulations to the newly wed.

Petang lak kuar beli groceries jap. (Left photo)
Malam gi fetch my cuzens and auntie at LCCT yang datang from Kuching. (Right photo)

Left:
Yellow inner from F21
Grey tee from Levis
Purple 3/4 jeans from Pop Soda
Bag from Coach

Right:
Floral jacket and grey leggings from F21
Pink tee from Hard Rock Beirut
Pump shoes from Bandung

Ahad lak kitorang semua keluar gi jenjalan kat MidValley. Gi Kamdar tengok kain. Oh ya I need to find kain hijau nak buat baju for my cousin's wedding (weh aku ada banyak cousin la, takboleh bagitau cousin yang mana satu, kene surprise dulu ni) . I found one, but in the end tak jadi beli sebab rasa nak tengok kat Jalan TAR pulak next Saturday.

Yellow inner from F21
Pink tee from Hard Rock Bali
Knitted vest from F21
Skinny jeans from Levis
Wedges from Charles&Keith
Bag from Coach
Bracelet from Bandung

Oleh kerana aku dan papa masih lagi termimpi-mimpi dan terliur dengan keenakan rib kat Tony Romas, maka tanpa menanya pendapat orang lain, kami berdua menetapkan Tony Romas tempat untuk lunch Ahad itu. Lantakla orang lain nak makan apa. Hahaha! (Gelak jahat jap) Memang berbaloi. Kali ni aku taknak order tayar basikal lagi tapi aku hentam sepinggan rib campur mashed potato, shrimp dan nasi kuning (nasi minyak ke hape?) bersama bottomless Ice Lemon Tea. Slurppp! Sedap, tak tipu. Tapi takbolehlah selalu makan kat sini. Boleh kering poket dibuatnya. Oh, cousin dan auntie aku dari Klang juga join kitorang makan kat sini. Lama juga tak jumpa diorang.

Setelah kekenyangan macam badak sumbu, kami pun pegila jalan-jalan lagi.
Pada mulanya memang takde pun plan nak shopping benda lain selain benda yang perlu dibeli, tapi sekali lagi aku tergugat dengan tulisan Charles & Keith....Eh ada sale tau! Harus masuk. Dahtu teringat pulak dulu aku pernah aim satu kasut tu, tapi tak jadi beli masa tu sebab pakaian aku pakai cam tak sesuai nak testing dengan kasut tu. alah pendek citer aku kebas satu OK! (Gambar kasut baru paling bawah)


Red pumps from Bandung

Nasib baik bawak spare pump shoes. Kaki dah sakit pakai wedges tu so bolehlah tukar ke pumps.

Penat jalan-jalan lagi kitorang duduk makan pancakes kat House of Pancakes. Adoi makan je kojo. Mau naik berat camni. Takleh la pakai baju size S lagi. Adoi adoi adoi.


My new love: Cream Oxford Booties from Charles & Keith (isn't it beautiful?)

Saturday, July 24, 2010

Jalan jalan Aquaria

Semalam papa tak ada training. Oh lupe lak nak cerita, papa sekarang tengah conversion training Boeing 777. Yang aku tau biasanya ada 3 peringkat, 1st: ground classes (CBT, Load & Balance, Limitation, SEP etc), pastu 2nd: Simulator pastu 3rd: line training which is akan fly macam biasa tapi under training. Sampailah dah pass barulah disebut online. Yeah, so lepas ni hanya tunggu sampai masa nak naik pangkat Captain je lagi. Yahoo! (Tukar topic jap).
So sekarang ni papa tengah ground classes lagi tapi semalam takde kelas pulak so kitorang decided bawak Cuki pegi Aquaria KLCC.

Penat jugak aku nak pilih outfit ape nak pakai, sebab nak jugak pakai baju2 yang baru beli from F21 haritu. So, in the end ini yang aku pilih.

Floral Dress from F21
Black Leggings from tak ingat
Dark Red Belt from Sg Wang
Heels from Charles & Keith
Long Necklace from Iora
Bracelet from Diva

Seronok tengok gelagat Cuki tengok ikan-ikan. Ada yang die takut, ada yang die suke tengok. Hehe...kalau kite sebut fish, die tunjuk fish. Tapi takreti nak sebut fish lagi. (>_<)

Hisap paci pun nak keluar lidah..

Lepas menghabiskan masa kat Aquaria, duduk minum jap kat Starbucks.

Best pulak dinding kaler biru nih. Macam blue screen je.

Pastu kitorang ada janji plak dengan uncle dan auntie papa (yang datang KL untuk shopping) untuk pi dinner. Penat gak nak pikir nak dinner kat ne. Sebab aku and papa bukannya tau sangat restoran kat area KL ni. Kalau area Damansara tu taulah jugak. So at last kitorang pi carik restoran kat Pavillion je. Itupun jalan jam hampeh lah.

So makan kat Tony Romas. Ramai kawan-kawanku cakap Tony Romas memang sedap. Dulu kitorang pernah dinner kat Tony Romas The Gardens sekali. Ni kali kedua la. Hmmm memang sedap. Aku amik pasta with shrimp je. Untuk pengetahuan korang aku ni not really into western food. Steak aku tak pernah order untuk diri sendiri. Selalunya curi curi rasa dari papa punya portion je. Anyway pasta aku ni sedapla jugak. TAPI pinggan sebesar tayar basikal budak (overlah kan) yelah portion mat salleh. Seperti biasa aku memang takdapat pun nak habiskan.... Memang membazir je bawak aku pi makan tempat2 macam ni.

Hari dah malam so sejuk sikit aku cuma add Dark Red Cardigan from Comma (My old old old one)

Papa lak amik rib ape ntah nama die. Uishh tapi sedap siot. Gravy die sedap. Hmm..lain kali leh la aku order menatang ni untuk diri sendiri. Selalunya tak pernah pun aku kesedapan sehingga menjilat jari food seperti steak/rib dan yang sewaktu dengannya. Ok boleh kasi 5 stars untuk Tony Romas!

Malam semalam Cuki tido sangat lewat, 12:30 pagi! Sampai rumah sempat lagi die bermain bola dan juga sebok suruh kite tiup bubble. Alah yang mende ko tiup air sabun tu keluar bubble. Pastu dah penat sangat, sekejap je dah terlelap tapi susu tak habis. Haishhh budak ni. Dahlah hanya menyusu time tido!! Pagi tadi bangun 7:30. Macam tak cukup tido je... Oklah hari ini ada banyak program lain pula. Pegi wedding kawan papa, gi beli groceries, malam lak nak ambil Aileen Cuzzie and Auntie kat LCCT. Diorang stay kat umah aku seminggu! Yay!!

Thursday, July 22, 2010

Twilight Saga : Eclipse

Ohhhh sangatlah harus meluangkan masa selama 2 jam untuk menonton kesinambungan siri Twilight Saga ini. Memang best, memang puas hati!
Rasanya lebih best daripada New Moon.

Pertama kali movie ini aku tengok kat Cineplex Miri. Bersama kakak-kakaku anak beranak. Bawa teenagers pulak tu. Huhu~ Tidak tersangka banyak pula scene yang 18sx (seperti kissing dan scene atas katil)... oops...walaupun katanya PG13, tapi standard ini disetkan oleh pihal US, di mana tau-taulah kat US, umur 13 pun dah matured terlampau. Budak-budak umur 13 tahun kat Malaysia apalah nak dibandingkan dengan budak-budak US umur 13 tahun? Jadi ibu bapa sendiri perlu tau lah ok ke nak bawa anak-anak teenager tengok movie camni..

Anyway, pegilah tengok movie ni. Secara kesimpulannya aku masih tetap dengan Team Edward, tapi kali ni aku telah mula minat dengan si Jasper Hale. Hehee..sapa yang dah tengok tu taulah kenape. Jacob masih tetap macho dengan body nya yang tough it..Terliur jugakla nengok......

Oh lupe lak, nak citer pasal Cineplex Miri yang sangat hampeh. Minta maaflah..kalau tak best memang aku kutuk. Kalau best aku puji. Tidak profesional, itu pendapat aku. Siap ada screen blackout for 30 seconds macamtu. Dahtu diorang tak pula rewind part yang missing. Mungkin susah nak rewind kot sebab bukannya pakai DVD kan? Entahlah aku pun tatau konsep cinema macamane. tak google lagi. lagi lampu dalam cinema masih menyala walaupun citer dah start. Hampeh betulla...Kemudian pintu cinema asyik buka tutup dahtu bising pulak orang kat luar. Aku duduk belakang sekali paling dekat dengan pintu. Memang hampeh.............

Kali kedua aku WAJIB tengok movie ni kat Gold Class Signature The Gardens. Tiket pun memanglah mahal tapi sangat berbaloi. Puas hati. Takde stress-stress...
Tengok dari gambar je dah tau...


Tuesday, July 20, 2010

21 @ F21

Sebenarnya tujuan utama gi One Utama Ahad lepas sebab nak lunch kat Sushi Zanmai dan shopping groceries. Pastu aku ingat nak singgah ZARA jap tetapi belum sempat sampai ke ZARA, aku terbelok pulak ke Forever21. Mannequin kat cermin F21 tu memanggil2 aku macam ada emergency pulak..
So aku dengan muka blank melangkah masuk ke F21 sambil mata terus meliar tengok benda-benda yang bergantung-gantungan, nafas makin cepat, kepala makin pening, tangan pun makin laju meraba-raba benda-benda bergantungan tu..

Aku: Papa, kali ni banyakla pulak baju yang best-best.
Papa: Yeke?
Aku: Yup, ada sekali dulu nak beli, langsung takde satu pun menarik. Nak beli bole?
Papa: Belila, nanti potong from allowance.

Tup-tup aku kebas 21 helai pakaian. Crazy, no?
Lantaklah. Duit laki aku.
1 dress
1 jacket
1 vest
3 leggings
5 skirts
6 plain tight t-shirt
4 cute tops


Monday, July 19, 2010

Bon Odori Festival 2010

Aku dah pun balik ke KL Jumaat lepas. Nasib baik visa maid dapat siap sebelum Sabtu kerana Sabtu kitorang nak pegi Bon Odori kat Panasonic Sports Complex Stadium, Shah Alam. Festival ni diadakan setiap tahun di KL dan juga Penang oleh persatuan2 Jepun di Malaysia. Kalau ikut definisi Bon Odori (Bon Dance) sebenarnya ialah berkenaan dengan budaya masyarakat Japanese Buddha bagi menghormati roh atau spirit ancestor yang telah meninggal dunia. Tetapi festival ini diadakan di Malaysia adalah lebih untuk pengenalan kepada budaya, seni tarian dan juga makanan dan minuman Jepun.

Festival ini bermula jam 5 petang tapi kami sampai agak lewat sikit. Dah malam pun semasa sampai. Traffic jam takpayah cakap lagi la. Kami parking kereta pun teramatlah jauh dari stadium ini dan terpaksa berjalan kaki sejauh 1km...kot? Dengan memakai yukata serta terompah Jepun. Penat~ orang terlampau ramai. Kalau ikut memang malas nak pergi benda2 macam ni sebab confirm jalanraya jam pastu kat festival tu jam dengan orang gak. Tapi, bila lagi nak pegi pesta2 macam ni kan? Enjoy je la. Si kecik pun suka tengok orang.

Taksempat nak beli takoyaki sebab HABIS!!! Mak aii...pesal la sikit sangat diorang ni jual. Banyak food dah habis la masa kitorang nak beli. Mungkin juga sebab kitorang lambat sampai? Cuma sempat beli sushi dan gyudon je dari stall SAKAE SUSHI. okla..

Kitorang memang perasan Jepun habislah. Dahtu banyak plak peminat nak ambik gambar. Memang ramai juga yang datang dengan memakai yukata dan jinbei. Memang seronok. Oleh sebab festival ni adalah culture Jepun, maka COSPLAY adalah tidak dibenarkan. Yela, macam contoh, ade ke nak pakai costume Halloween masa Hari Raya? Tapi ade jugak aku tengok minah-minah AhLei yang pakai yukata pendek nampak la kaki panjang longlai. Nak show off la tu.

Hmm..kat tengah padang ada pentas besar dengan gong pastu diorang pusing2 dance kat situ. Syok jugak tengok. Dan banyak jugak Otaku dengan camera DSLR...ntahla aku rasa semenjak dua menjak ni ramai giler orang sibuk dengan camera ni..termasukla laki aku.

APA ITU....

Yukata - Baju Jepun macam kimono tapi lebih nipis dan digunakan masa summer. Kimono tu biasa pakai masa Winter sebab tebal dan juga masa hari perkahwinan dan hari-hari budaya tertentu di Jepun

Geta - Terompah Jepun (dibuat dari kayu)

Obi - Tali pinggang besar kat perut bila lepas pakai yukata/kimono. Yang siap macam ada riben kat belakang tu.

Sushi - Takkan taktau?

Gyudon - Nasi Jepun + Daging dalam bowl

Cosplay - costume play (meniru kelakuan, percakapan dan memakai pakaian seperti karakter tertentu dalam anime/manga etc)

Otaku - orang-orang yang sangat gila dengan sesuatu benda (biasanya merujuk kepada benda seperti anime/game/manga/errr ape lagi ek?)


Oklah enjoy the photos~


Wednesday, July 14, 2010

Tips untuk Kaum Perempuan


- Sekiranya bekalan elektrik putus di rumah anda

Jangan panik! Kalau anda duduk sorang diri ke atau kat rumah takde orang lelaki ke, sila ikut langkah2 ini:
1) Pergi ke main switch box - benda alah ini biasanya lekat kat dinding berdekatan dengan pintu utama rumah anda
2) Ada banyak switch. Cari switch utama (biasanya kalau elektrik terputus switch utama ini akan berada dalam posisi turun ke bawah)
3) Tolakkan switch utama ini ke atas. Lihat apa yang berlaku.

Sekiranya elektrik masih putus, mungkin bermakna seluruh kawasan rumah anda mengalami terputusnya bekalan elektrik.
So tak ada choice kene tunggu dalam gelap dan panas (kalau malam).

Sekiranya elektrik ada, dan selepas beberapa minit pun masih ada, it should be fine.

Tetapi sekiranya terputus kembali, cuba push lagi ke atas, dan kemudian selepas beberapa saat, terputus lagi (berulang kali) ini mungkin bermakna ada short circuit pada mana-mana barangan elektrik di rumah anda.

Bila terjadi keadaan begini, anda perlu buat trouble shooting sendiri.
Tak perlu terus call electrician dan buang duit bayar service mereka kerana anda mungkin dapat menyelesaikan sendiri masalah elektrik terputus itu. Dan juga kalau malam, anda tak perlulah bergelap dan berpanas sampai esok pagi (kerana mungkin electrician tak kerja waktu malam so kene tunggu siang).

Elektrik terputus atau short circuit kemungkinan disebabkan ada barangan elektrik yang rosak.

Apa anda perlu buat untuk trouble shooting sendiri:

Pertama sekali, check dengan seluruh ahli keluarga atau housemate ada tak sesiapa yang sedang memasang plug barang elektrik semasa terputusnya bekalan elektrik.

A>> Jika ada, contohnya ada orang hendak memakai seterika dan semasa memasang plug, elektrik terputus.
Buat langkah2 ini:

1) switch off seterika tersebut
2) Switch On kembali Switch Utama kat Switch box dengan tolak ke atas. 3) Sekarang, on kan plug seterika.
Sekiranya bekalan elektrik terputus lagi tiba-tiba, ini bermakna seterika itu rosak (mungkin wayar ke ape ke aku pun tatau).
So jangan guna seterika itu lagi. Maka dengan ini anda dah tau apa punca elektrik terputus. Jadi tak perlu panggil electrician.

B>> SEKIRANYA tak ada sesiapapun ahli rumah atau housemate yang sedang memasang barangan elektrik semasa putus bekalan itu berlaku, anda perlu buat langkah2 ini pula:

1) Switch off kesemua plug/lampu/kipas di dalam rumah anda. Kalau malam, gunalah torch light. (Sila pastikan torch light sentiasa ada dalam simpanan, dengan battery yang masih elok!!)
2) Switch On Switch Utama di Main SwitchBox.
3) Sekarang On setiap plug/lampu/kipas satu persatu.
Sebagai contoh sekiranya salah satu lampu di ruang tamu sebenarnya yang rosak, tatkala anda switch on lampu tersebut, bekalan elektrik akan terputus lagi.
4) Cuba sekali lagi, matikan lampu tersebut, On Switch Utama kemudian On lampu itu lagi, kalau elektrik terputus lagi maksudnya memang lampu itu yang mengalami masalah (mungkin wiring ke).

Contoh lain sekiranya wiring automatic gate yang bermasalah, bila anda On switch gate itu, elektrik akan terputus. Cuba dua tiga kali kalau terputus jua memang sah itulah masalahnya. So anda bolehlah memanggil Encik Gate untuk fix masalah wiring tersebut. Maka, buat sementara waktu kene tolak auto gate secara manual. (Kisah benar, ini berlaku hari itu di rumah kakak ku)

Nota: Perempuan jangan panik. Dengan pengetahuan yang ada anda boleh menyelesaikan masalah di rumah anda.
Gambar dari Google
Add Image

Tuesday, July 6, 2010

1 tahun 4 bulan (16 months ek?)

Anakku ini lebih cepat belajar benda baru dari segi perbuatan tetapi lambat dari segi percakapan. kalau korang ajar die cara bukak drawer ke, pintu almari ke, cara panjat kerusi ke, satu kali je die dah tau dah. tapi kalau kite suruh ikut mulut kite cakap "bird", "plane" die taktau nak follow. dahtu buat muka selamba je tengok tempat lain masa kite ajar. ceh.

Walaubagaimanapun dia boleh juga menunjuk benda-benda yang dia tau atau pelajari, seperti kalau kita cakap "ne car?" (translation: mana kereta), die akan tunjuk kereta.

Perkataan2 die tau nak sebut:
Mama - tapi masih bukan merujuk aku (ataupun bila ditanya mana mama, dia masih tatau nak tunjuk aku)
Papa/baba - Sama seperti di atas
Ka - Car/Kereta
Tete - Aku pun tatau ape bende

Antara benda-benda yang die tau nak tunjuk bila kite sebut:
Stitch - akan terus memusing muka dan mencari atau kalau nampak di mata akan terus ambik Stitch hand nya
Pepet - sama seperti di atas
Car - akan tunjuk kereta kat luar rumah, di jalan atau pun gambar kereta kat buku die atau di bajunya
Aeroplane - akan tunjuk/pergi ke almari TV kakak aku yang ada model aeroplane mini kat dalamnya
Clock - akan tunjuk jam kat dinding
Bird - tunjuk kat langit
Ball - tunjuk ball besar kat umah kakak aku (yang guna untuk senaman tu)

Oh satu lagi kalau aku cakap "Camne bunyi dog, gugukgugukguguk tek?"
(Translation: Macamane bunyi dog, gugukgugukguguk tadi?)
Dia akan buat bunyi uuuuuuuuuuu...

Pastu kalau cakap "no more" atau "finish" atau "sik ada" atau "habis" dia akan buat gerak tangan tak ada (u know what i mean kan?)

Lagi kalau suruh salam, ikut mood la, kalau die nak die salam la. cara salam die tarik tangan kite letak kat mulut die, tapi bukan die cium tangan, die gi bukak mulut letak kat tangan kite. jadik tangan kite pun kene air liur die...hahaha..

Satu lagi latest improvement, bile kite cakap "amiinnnn..." die buat tangan macam ala-ala baca doa gitu....=p comel sungguh!

Dari segi kelakuan, semakin kuat marah, nangis, ngek2 dan tantrums.
Tapi bila ada mood, sangat aktif, suka ketawa dan buat muka jaik.

Hopefully sehingga bulan depan, ada lagi benda baru yang dibelajarnya walaupun lambat dan satu persatu. Ya, aku tau, lain budak lain perkembangannya.


Tidur terbongkang kalau keletihan

Monday, July 5, 2010

Sangat geram

Post kali ni ialah post luahan perasaan. Aku tidak suka pendam perasaan. Jadi jangan hairanlah kalau aku buat bising kat sini. Heh..

Aku tidak suka bila orang suruh aku bersabar. Ya, memang aku tengah bersabarlah ni. Takkan bila aku luah perasaaan terus dianggap tidak sabar dan perlu disabarkan? Bukankah meluahkan apa yang terpendam itu lebih melegakan daripada simpan je dalam hati esok lusa boleh meletup?

Sejak kebelakangan ini Si Kecik suka marah-marah dan ngek-ngek tak menentu. Tak kisah sangat sebab dah biasa. Tidur tak cukup pun dah biasa. Tapi semenjak dua menjak ni, kelakuan si Kecik semasa tidur sangat meletihkan dan memeningkan kepala aku. Orang selalu cakap biasalah ada anak kecil memang tak cukup tidur. Ya, aku tau tu. Salahke aku nak bercerita? Sukati akulah ni blog aku.

Ok mari aku cerita kisah si kecik bila tidur malam.
Katakan dia tidur pukul 10pm. Apabila separuh sedar, aku sumbat susu. Susu pun sekarang ni semakin kurang 100ml je (ada ke budak umur setahun 4 bulan minum 100ml je?). Dahtu sedut 3 kali terus berenti dan reject, takmau. Ok, tunggu sekejap. Masukkan paci balik ke dalam mulut. Lepas 10 minit, cuba lagi susu. Reject. Keadaan ini berterusan selama hampir 1 jam. Kalau dah tamau jugak, baru aku buang susu. Selalu nya bazir lah.
Mungkin 4 jam pertama dia akan tidur nyenyak. Tapi masa dia tidur ni aku terpaksa buat kerja design aku sebelum tidur. Yelah bila lagi dapat nak buat. Masa dia tido je la kan. Kadang-kadang aku tengok drama kat internet sebab aku stress/tension. Jadi nak melegakan kepala aku tengok drama. By 12am aku tido.

Jam 2.30am si kecik start restless. Pusing kiri pusing kanan. AKu tepok2 bontot dulu kut kut dia nak tido balik la. Lepas setengah jam, masih lagi pusing sana sini kepala atas bawah. Ok, mungkin dah lapar nak susu. Yelah tadi kan susu tak habis. Of course lapar. Nak kata sejuk ke panas ke aku check semua ok je. Buat susu, reject. Masih pusing kiri kanan. Maybe nyusu pun sikit sikit je. Tunggu lagi 10 minit, sumbat susu lagi, hisap sikit lagi. Keadaan ini berlaku selama 1 jam. Adakala susu dapat dihabiskan, adakala bazir lagi. Ok, tido semula. Jam dah pukul 3.30am.

After sejam restless lagi. Pusing kiri kanan depan belakang. Adoi.
Aku tersedar lagi. Tepok2 bontot sampai 1 jam. Kadang2 die tido balik, kadang-kadang berterusan sampai 2 jam. Dan aku pun tak tido sampai 2 jam. Jam 6.30am restless lagi. Buat susu lagi. Sama juga, kadang2 reject kadang2 die dapat habiskan susu in one go. Tepok2 lagi supaya tido. Pastu 7 lebih atau pukul 8 dah bangun balik. Pastu aku pass die kat maid aku (itupun nasib baik ada maid la), then aku sambung tido balik.
Untuk sejam dua.

Keadaan ini berlaku almost setiap malam di mana aku akan bangun setiap sejam mula dari pukul 2 atau 2.30 am. Penat dan sakit kepala tau sebab tido bangun tido bangun. kalau tido 4 jam, dan bangun tak ape. Tak sakit sangat. Ini setiap satu jam. Kadang-kadang bila die minum sikit-sikit je, aku terpaksa set alarm untuk bangun satu jam kemudian untuk cuba menyusukan dia lagi dengan harapan susu tak bazir.

Biasanya budak umur dia ni akan tido straight sampai ke pagi. Kalau ada pun bangun tengah malam pun sekali sekala. Ye tak? Anak-anak korang camne? Cerita jugak kat aku supaya aku tak rasa anak aku sorang je macamni. Supaya ketensionan dapat dikurangkan.

Sangat bengang bila orang suruh aku bersabar. Memang aku tengah bersabar la ni. Siap baca doa-doa, selawat etc. Kalau tak sabar dan hilang iman, tau tak apa yang terjadi pada budak2? Yang macam keluar dalam news lah seperti budak kena pukul atau dera oleh ibu bapa, atau ibu yang lari dari rumah tinggalkan anak sorang2 kat umah. Itu barulah hilang sabar dan iman. Geramlah macam ni. Bukan nak support kita. Memang tak akan faham kalau tak berada di tempat aku. Ayat standard "Sabar je, jangan stress, budak kecik memang macamtu"

Ok maaf di atas kekasaran bahasa. Ini memang definitely post luahan perasaan.


Walau macamana sekalipun kerenah kitak, mama tetap sayang kitak =)

Sunday, July 4, 2010

Bandung Part II

Adoi lamanye tak update. Yup, memang. No 1 Malas, No 2 Memang busy jugak takde masa lately Dacchi sangat clingy. Aku cuma sempat nak check FB je on and off pastu masa die tidur, kalau aku tak ikut tidur (sebab selalu tak cukup tidur), aku akan buat kerja design ATOZ.

Oklah dah bulan July ni baru nak update pasal Bandung lagi. Tempat2 shopping haruslah pergi ke Factory Outlet (FO) yang sangat melambak di Jalan Riau, Jalan Setiabudhi dan lain-lain. Heritage, Secret, Rumah Mode, Grande, Victoria dan banyak lagi FO yang best-best. Tapi kene check jugakla ada yang slightly mahal ada gak yang boleh tahan murah. FO kat sana berbentuk macam rumah-rumah je. Sebelah menyebelah sepanjang jalan.

Kat belakang tu Factory Outlet Rafflesia

Nak cari Jeans, boleh gi Jalan Cihampelas tapi paling best kene gi Toko Tiga. Yang ni branded jeans yang bagus jugak. Aku kebas 2 Levis Jeans dan 2 helai Levis top. Berbaloi. Laki aku entah berapa banyak die kebas.

Jeans aku kebas kat Toko Tiga..

Murah!

Paris Van Java Mall kitorang gi jugak tapi tu macam mall biasa. Alah kat KL melambak mall, bagi aku setakat jalan-jalan je oklah tapi takyah lah shopping situ. Baik shopping kat FO.


Kat sini Si Kecik tu sempat main benda favorite die ni!

Lagi kitorang gi tempat jual leather, Cibaduyut, tapi takde pape sangat. Aku nak cari knee length boot pun ada jumpa satu tapi ada rosak-rosak pulak. Dahtu yang tu lah last piece lak. So takde beli pape. Agak buang masa jugak kitorang kat situ.

Pasar Baru - harus pergi bagi yang mencintai pelbagai jenis tudung/kain dan yang sewaktu dengannya. Memang berbaloi. Mak aku spent berjam-jam kat kedai tudung je. Tak sempat nak jenguk tingkat lain lak. Aku nak gi tengok kain pun tak sempat. Huh... Lainkali kalau gi Bandung lagi kene spend satu hari kat Pasar Baru je. Kedai ni bertingkat-tingkat. Cuma tak berapa sesuai nak bawak baby la sebab agak sempit, nak tolak stroller pun jalan between kedai memang sempit. Pastu boleh lost! Sebab banyak kedai kecil-kecil yang serupa je. Tatau mane depan mane belakang. Perlu guna GPS kat sini nampaknya.


Mak aku yang susah hati nak pilih mana satu..

Nasib yang sangat baik sebab si Kecik tido sepanjang shopping kat kedai tudung!


Maaflah aku memang tak sempat nak ambil gambar proper untuk trip ni. Asyik gambar kitorang je. Gambar FO dan Pasar Baru pun takde amik. Baru anak sorang, pun dah tak sempat nak ambik gambar betul-betul satu-persatu tempat kitorang gi.

Apapun Bandung wajib pergi. Untuk SHOPPING dan SHOPPING je. Kalau nak gi jalan-jalan je takde tempat sangat kat Bandung ni. Oh lupe lak nak citer selain shopping kitorang ada jugak gi Kolam Air Panas, dan pergi memetik strawberri (kononlah memetik).

Memetik strawberri tu la...

Sari Ater Hot Spring Resort

Mandi manda kat Kolam Air Panas


Ahh, tempat makan best Kampung Daun! Tapi jauh masuk ke dalam dan kene berjalan kaki lagi sebab die bukan restoran macam tu je, tetapi dalam tempat makan tu ada banyak pondok-pondok di sekeliling lorong macam naik bukit. Pondok tu ialah tempat makan. Boleh baring-baring lepak dengan suasana macam dalam hutan...best jugakla, makan pun sedap. Cuma nak gi situ kene plan betul sebab agak jauh dan kitorang pergi pula kene time hujan! Sampai sana jam 3 baru nak lunch! Other than that ada banyak makanan Sunda dan lain-lain yang sedap boleh tahan. Tanye je kat Pak Supir anda. Lagi jangan lupa Hoka Hoka Bento, restoran Jepun yang sedap!

Best boleh rilex! Ni pondok makan kat Kampung Daun

Antara tempat makan lain (SapuLidi)


Hoka Hoka Bento


Yang takde dalam plan tapi singgah sebentar ialah De Ranch. Tempat sukaria... hehehe.. best jugak tempat ni..bebudak suke la..ada bermacam permainan jugak. Aku sempatlah jugak main benda ni.............

Ada best?

Wajib..




Antara pakaian2 yang dibeli...

Winter wear untuk si Kecik

Branded & cukup murah~

Coat from Zara Basic


Seperti biasa murah..

Coat from Marc Jacob

Boleh tahan jugak rega...huhu...


Tunjuk paperbag je pun cukuplah...


Walaupun banyak jugalah yang dibeli tapi tetap tak puas hati. Sapa puas hati? Ada banyakkkkk lagi yang mesti beli!!!!!