Sunday, March 28, 2010

Beautiful Blogger Awards

Okie, now dah kene tag ngan Mama Harith and Najah, so aku pun kene la buat mende alah ni. Walaupun aku tataula sangat ape mende ni, tapi tengok si Mama Harith and Najah tu dok tulis mengenai diri sendiri, okla aku pun mesti tulislah ek.

Ni pasal aku:

1) Aku gila shopping.
Sejak pandai berfashion dan bermekap, iaitu rasa-rasanya sejak mula kerja sebagai cabin crew AirAsia, aku mula mengumpul minat dalam shopping.
Apa yang di shopping? Bukanla shopping groceries ke ape, tapi aku suka pasal fashion, so memang suka kumpul baju-baju, cute tops, dresses, skirts, jeans, leggings, short pants dan sebagainya.
Selain itu aku suka gak kumpul handbags. Tapi lately cam tak ada minat sangat ke arah handbags atas sebab-sebab tertentu.
Mungkin dipengaruhi dah ada baby, jadik asyik bawak baby bag je..
Wallet and hp pun baling masuk dalam baby bag je. Kengkadang kalau rajin baru bawak handbag sendiri.
Lagi suka buat koleksi kasut/heels/pumps. Tu pun masih rasa tak mencukupi.
Tapi sekarang pun kurang juga shopping kasut kerana dah berhenti keje.
Kalau dulu gi opis memang tak hingat fashion. Hari-hari high heels.
Skang ni paling-paling kluar pun gi mall je jalan-jalan. Biasa lebih suka pumps.
Accesories lak aku tak la ada banyak sangat mungkin dipengaruhi dengan sikap malas nak tukar-tukar earrings dan rantai.
Since dah ada baby aku jarang pakai cincin kawin dan jugak gelang tangan sebab takut terkene kat baby nanti habis luka la kulit baby yang halus tu..aihh..
Satu lagi gila shopping barang make-up. Leh tengok barang make-up aku kat post ni :

2) Aku gila bermake-up
Kalau keluar rumah paling simple atau minimum make-up yang aku pakai ialah foundation nipis, powder, eyeliner, mascara, eyebrow liner, lipstick and lipgloss. Yang ni ble siap dalam masa 5 hingga 10 minit ler.
Kalau nak make-up full paling lama sejam lah gitu. Aku suka kelihatan cantik.
Laki aku pun suka aku bermekap kalau kluar dengannya.
Bagi aku, tak ada pun perempuan yang cantik giler kalau tak bermekap.
Semua perempuan wajah kosong tanpa mekap ialah biasa-biasa je. Termasuk la aku.
Cuba fikir, pernah ke kite lihat kat mall ke kat mana-mana pompan yang tak pakai ape-ape mekap, sangat cantik?
Kalau ada pun hanya segelintir je yang memang dah cantik bare face.
Seumur hidup aku, aku cuma kenal seorang je kawan pompan aku yang sangat cantik walaupun tanpa mekap.
Sebab muka kite memang biasa ada masalah. Masalah warna kulit tak sekata la, ada jerawat lah, eye bag lagi, kesan lubang-lubang bekas jerawat lah, parut pulak sana sini. Betul tak? Semakin berumur semakin banyak masalah...hahaha..
Macam muka aku, bermasalah eye bag yang hampeh, tone kulit tak sekata, pastu ada kesan bekas chicken pox lak..tapi alhamdulillah aku takde kesan jerawat. Jerawat sangat jarang bermastautin kat muka aku. Itu jelah yang best nye.
Kalau keluar tak pakai mekap rasa muka cam bangun tido je. Pastu dengan mata besarnye lagi..Naper ek..

3) Tak reti masak!
Eh, takdelah boleh dikatakan tak reti langsung. Memasak reti la...cuma yang subjek-subjek berat aku tak cover lagi...huhu...
Berat bagi aku termasuklah masak kari, masak daging, potong daging, masak rendang ke dan sebagainya.. mungkin orang lain rasa kacang je kot masak tu. Hehehe..
Aku pun dari kecik memang tak dibiasa masak. Yela, aku ada kakak-kakak yang memang selalu tolong mak kat dapur. kalau gi dapur mak mesti bising suruh keluar.
Jadi secara tidak langsung aku dok bermain je la kat luar, tengok tv ke. takde la nak sibuk-sibuk gi dapur.
Em, aku rasa aku start belajar memasak bila kat Universiti, duduk luar (bukan kat asrama/kolej). Masa ni retilah nak masak nasi, masak telur favorite, masak sayur skit..
Masa keje AirAsia, aku duduk dengan kawan dan ada juga duduk sendiri. Ada juga masak sekali sekala. Tapi sangat jarang sebab lebih senang beli dah siap.
Lagipun untuk makan sorang je, buat penat je masak berjam jam tu. baik beli je.
Lepas kawin, duduk ngan laki, kenela masak gak. Bolehlah sikit-sikit.
itupun jarang juga masak sebab kitorang suka makan luar je.
Paling-paling masak berat pun setakat ikan bawal masak merah ke..itu je la aku tau..
Masak style lain hampehla..
nasib baik laki tak cerewet, dia pun pandai masak lagi dari aku la..
lagi satu dari dulu dah biasa ada orang gaji kat rumah, sebab tula tak ke dapur jugak..
Tapi ada satu kejayaan pernah aku kecapi iaitu buat kek lapis tanpa bantuan orang! Huhu... itu masa tengah minat kek lapis la tu.

4) Suka travel
Paling suka bila travel ngan laki. yela of cos la kan...sapa tak suka travel ngan laki sendiri. Paling suka bila travel sebab dapat buat plan sendiri pegi mana, naik apa, hotel mana. Masa pegi Japan kali ke2 tahun 2008 dulu, aku dan laki ku buat plan sendiri. Siap ade file lak tu. itinerary for every day. Siap dengan tren ape nak pakai, pukul berapa kene blah dari tempat tu, pastu gi mana plak..memang best.
Cuma kali ni dah ada baby kecik memang penatlah...

5) Aku tidak pintar
Masa skolah, bukannya dapat pun no 1 ke no 2 dalam kelas. Kalau adapun rasa pernah sekali dua je masa skolah rendah kut. Eh lupe la pulak, skolah menengah tak penah dapat top 3 ek? Lupe la.. tapi aku ingat subjek kegemaran masa skolah menengah ialah Maths dan Pendidikan Islam.
Oh ye, aku pernah lak dapat anugerah pelajar terbaik Maths dan Pendidikan Islam.
Ceh, tererlah konon.
Ok, mungkin masa skolah aku cuma belajar for exam. Bukan belajar for life. Itu yang aku rasa.
Sebab, kalau korang tanye aku soklan Maths ke or soklan pendidikan Islam ke skang ni, aku dah tak ingat..simple Maths tu taula kot.. hohohoh..
kalau dulu, tanya soklan Tajwid memang nombor 1. Siap dengan nama-nama dan bentuk Tajwid semua hafal. Sekarang ni nama Tajwid aku dah tak ingat. Tapi bila baca Al-Quran, tau pulak nak Tajwid kat mana dan macamana cara bacanya..
Masa universiti aku rasa aku paling hampeh la..
Entah apa aku belajar aku tak tau pun.
Tak macam laki aku, Fizik form 5 pun dia masih ingat lagi sampai sekarang. Mungkin die apply fizik dalam life die kot. Yelah dah keje Pilot, mestilah kene tau kan.
Kalau aku jangan ditanya lah Fizik tu..terima kasih je.

6) Suka berangan-angan
Berangan seperti kalau jadik jutawan, nak buat ape dengan duit tu.
hehe teringat plak dengan kazenku Aileen, kitorang berdua memang suka berangan kalau duit banyak nak buat ape...
teringat gak masa sekolah dulu, aku pernah berangan (ataupun rasanya berazam kot) nak kawin umur 23 ke 24, pastu nak dapat anak pompan umur 24 atau 25.
Hahaha...lucu lah. Yang pastinya jodoh dah jumpa masa umur 18, cuma kawin umur 24 tu tak kesampaian...hahaa.. sebab ape nak kawin awal, sebab aku nak anak perempuan ku bila berumur 17 tahun, aku masih lagi muda...umur dalam 42?
Sebab aku suka aku masih muda dan boleh share anything dengan anak remaja.
Takut kang kalau jauh sangat beza umur, susah nak faham zaman mereka lak..
Macam mak aku dengan aku. Itupun setakat beza 30 tahun, banyak yang beliau tidak faham dengan zamanku. =p

7) Mudah menangis
Sensitif ke? tapi takla jugak. Cuma aku ni takble tengok orang menangis ke, citer yang sedih2 dan ada part menangis ke gerenti aku pun ikut menangis.
Cam pelik je. Ingat konon-konon dapat tahan, tapi kluar jugak air mata.
Ataupun kadang2 bila dimarahi oleh orang lain ataupun bertengkar ke, juga senang membuatkan aku nangis.
Susah juga kadang2.
Pernah aku bertengkar dengan crew ku masa keje AirAsia..habis keje masuk dalam kete aku nangis siot.

Dah cukup 7 perkara.


Checklist:
1) Buat link kepada orang yang tag anda : DONE
2) Nyatakan 7 perkara tentang diri anda : DONE

Nak tag orang lain plak tapi aku takbanyak lak member kat blog ni (tak femes lagi..huhu).
Manakala yang lain telah pun di tag oleh Mama Harith and Najah.
Kalau camtu aku cuma tag yang ini saja:
1) Miss Yanny (Confession of a Shopaholic)
2) Aileen (geek+bimbo = geembo?) --tapi die ni entah masih tulis blog ke tak ek?
3) Zila Zul (Seseorang dalam diriku)

Maid


Semalam maid aku, Wati namanya dah balik dah.
Hantar die gi airport, flight to Kuching at 6:15pm. Pastu die tidur semalam kat umah auntie aku. Hari ni bas die gi Pontianak jam 7:30am.
Rasa sedih lah jugak sebab Wati ni rajin keje and Dacchi pun memang close dengannya.
Lagipun Wati pernah keje ngan mak aku selama 2 tahun pastu sambung ngan aku lak setahun. So dah kenal gak hati budi die.

Semalam kat airport die nangis gak, peluk cium Dacchi sebelum masuk ke boarding hall.
Aku pun ternangis la jugak. Aku risau Dacchi tercarik-carik die nanti.
Sudah pasti.
Pagi tadi Dacchi bangun jam 7:30 dan aku pun terus bangun sekali.
Kebiasaannya, bila Dacchi bangun awal, aku akan pass Dacchi kat Wati.
Pastu lak aku sambung tidur balik (i'm not a morning person okay!).
Wati plak akan beri makan breakfast kat Dacchi, mandikan Dacchi.
Pastu dalam 9:30 camtu aku bangunla..Huhuhu..
Biasala boss kan, haruslah dapat tidur mencukupi, dahla memalam mana dapat tidur nyenyak pun.
Dacchi sangat restless bila tidur malam.
Taktau la pesal.
Setiap kali Dacchi pusing kiri kanan gerenti aku tersedar dan tepok2 bontot ke bahu die nak suruh tidur balik.
Kadang-kadang sampai setengah jak tepuk. Pastu bukan sekali dua tapi banyak kali plak aku tersedar sebab Dacchi tak tidur nyenyak.
Apala agaknya dimimpi budak kecit tu sampai tak nyenyak tido.

Terima kasih banyak-banyak kat Wati sebab telah menjaga Dacchi sejak baby lagi sampaila umur setahun ni.
Bukan tu je, Wati rajin kemas rumah, die masak gak.
Sayangnya die taknak sambung lagi.
Kalau die memang confirm nak sambung kontrak, gaji die memang aku naikkan banyak pastu nak bawak die gi travelling jugak.

Sekarang bermulalah proses carik maid baru pastu nak training yang baru plak..
Hopefully yang baru akan bertahan lama dan juga akan rajin bekerja seperti Wati.

Gambar kenangan bersama Wati di Genting

Friday, March 26, 2010

Happy Birthday Pak Mertua

Hari ini hari ulangtahun kelahiran bapak mertuaku. Errr umur tak berapa pastilah pulak, rasanya lahir tahun 1952 ke 1954 ek? Lupe lak.. Agak-agak umur beliau 56 ataupun 58 kut..Skang ni bapa dan mak mertua ku berada di KL, baru je sampai sana pagi tadi. Bapa mertuaku rupanya nampak garang tapi beliau sangat baik hati. Semasa masih bercouple dengan laki ku zaman dedulu kala, memang takut dengan bapa mertua ku ni. Hehe.. Dari zaman bercouple sampaila berkawin ni, bapa mertua ku slalu je ajak kitorang gi travel sesama. Masa belum berkahwin (dah bertekol) aku pernah ikut mereka sekeluarga pergi ke Lawas, ke resort bapak sedara laki ku. Segan silu la jugak sebab belum kawin lagi kan.. Lepas dah kawin, kitorang pernah gi Langkawi dan Singapore beramai-ramai. Cuma belum berkesempatan lagi nak gi travel bersama mereka selepas beranak. Selain itu beliau suka bawa kitorang gi makan sedap kat restoran bersama-sama. Memang bestlah~ Sebagai contoh, dari kecik sampai besar aku tak pernah pun makan kat restoran seafood kat Luak, Miri. Tapi beliau selalu bawa aku dan lakiku makan kat situ. memang sedap! lagipun beliau tau yang aku suka makan ketam! Hahaha~

Apapun Selamat Hari Ulangtahun Bapa Mertuaku, semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki selalu~ Aku akan berusaha menjadi menantu yang baik! Ganbatte Wedy-chan!

Bapa mertua dengan Dacchi yang berumur 6 bulan (Raya 2009)


Thursday, March 25, 2010

Drama Korea & Jepun

Semenjak balik Miri ni, aku telah sempat menghabiskan 2 boxset drama panjang Korea dan juga 1 boxset drama pendek Jepun yang dipinjam dari Usu hubby ku.

Review:

1) Koizora - Drama pendek Jepun
Aku tak berapa minat sangat kalau drama atau movie sad ending. Entahlah cam boring je sedih-sedih ni. Aku lebih suka happy ending. Love story yang happy ending. Ceh jiwang lah pulak kan.
Apapun cerita ni mengisahkan couple budak skolah ni bercinta pastu terpregnant pulak. Alih-alih keguguran, kemudian lak si lelaki itu menghidap penyakit cancer ke ntah hape. So at the end meninggal dunia. Sangatlah tipikal. Pastu hero tak hensem. tak menggugat jiwa aku pun. pastu plak bab kissing macam hampeh je. Cam takde perasaan je.. Kesimpulannya, bosan.
P/S Usu hubby ku dan anak2 die cakap muka pompan tu macam muka aku. Yeke?
Aku kasi 2 bintang daripada 5 je la..


2) Boys Over Flower - Drama Korea
Dengar-dengar drama ni copy anime Jepun Hanayori Dango. Drama Hanayori pun ada. Aku tak penah tengok Anime dan drama tu lagi. So far drama ni menarik juga cuma sometimes aku rasa ada part-part yang dragging. Dan tidak logik. Seperti apabila ada 4 lelaki budak skolah hensem yang tersangat kaya, apabila setiap kali mereka masok entrance sekolah, kesemua budak perempuan (ada jugak bebudak lelaki, aku pun tak faham) terus mengerumuni mereka berempat dan menjerit-jerit histeria....ade ke patut? Logik ke? Takpenah tengok lelaki hensem kot? Mereka berempat tu dikenali sebagai F4. Pastu ada lak budak pompan sekolah tu yang tak suka dengan mereka sebab F4 ni pikir dorang sangat bagus dan pompan ni cuba melawan balik group F4 ni. Sehinggalah akhirlah leader F4 tu jatuh cinta kat pompan tu. Tapi part-part dragging banyak macam tak logik. Itula sapa suruh nak buat drama terlampau panjang, jadik macam tak ada idea dah nak sambung cerita tu bagaimana. Lantak kaulah. Tapi yang bestnya drama ni, lagu-lagu memang syok! Pastu, jejaka-jejaka lak tampan amat, pakai baju tak hingat punya. Memang siap berkot dan berjaket yang memang hebat sangat bagai amat! (Logik ke?) Walaupun tak logik, aku tetap terlentok jugak nengok muka F4 tu..aii... Cuma bab kissing tu pun hampeh jugak. Pesal la dorang ni suka kiss macam cium dinding je ek? Agaknya ada peraturan acting kot..Takleh lebih-lebih..

Ni plak 4 bintang lah... tapi aku suke lagu die..jiwang~


3) My Girl - Drama Korea
Citer ni best. Syok jugak. Banyak part-part logik. Cuma yang tak best lagu tak berapa menyentuh perasaan. pastu ulang lagu yang sama banyak kali. Maybe sebab citer ni citer agak lama jugakla berbanding Boys Over Flower macam citer baru. Jalan citer lak pasal minah ni suka menipu orang tapi baik hati. Pastu mamat kaya ni (biasanya mesti tipikal citer mamat kaya, minah lak miskin), nak tolong datuk die carik adik saudara die yang hilang sekian lama. So die gi upah minah tu sebab minah tu terer menipu. At last die lak jatuh cinta ngan minah tu. Tapi citer panjang lagi la. Best jugak la..

Yang ni full bintanglah sebab syok jugak.

Ok sekian terima kasih..

Wednesday, March 17, 2010

Kerenah Dacchi di Miri


Semenjak berada di Miri Dacchi banyak membuat hal. Hal-hal tersebut ialah:

1. Taknak makan bubur. Bila diletakkan di atas high chair nya mulalah kakinya menolak-nolak supaya tidak dapat dimasukkan ke dalam high chair. Kemudian makan semakin berkurangan. Marah-marah bila disuap bubur. Walaupun video Barney dibuka, masih juga marah-marah.

2. Semakin kuat ngek-ngek dan marah-marah. Hanya diam untuk seketika. Kemudian silap sikit dah marah-marah. Kadang-kadang minta didukung, bila dah dukung nak turun pula.

3. Mengamok tak tentu pasal. Ataupun mengamok nak tidur. Bila dah keletihan mengamuk baru tetido. Cuma hari ini Dacchi agak senang untuk tidur. Pagi dan tengahari tadi Dacchi tertidur di bahu aku tanpa ngek-ngek atau marah-marah.

4. Sudah beberapa hari Dacchi tidak mahu langsung sentuh bubur. Orang gaji ku tak masak bubur lagi, aku cuma ambil nasi sesudu makan dan campurkan dengan sup ayam. Itupun sangat sedikit saja kdang-kadang tak dapat habis. Kadang-kadang aku beri roti ataupun isi ayam in between meals supaya dia tak lapar. Malah bukan saja bubur, tapi semua bubur Nestle dalam kotak pun dah taknak sentuh lagi. Kalau dulu, Dacchi dapat makan 4 sudu penuh bubur Nestle yang dicampur dengan air suam, sekarang sesudu saja pun takdapat habis. Buah oren pun Dacchi tak nak makan lagi sedangkan dulu dia suka Orange.

5. Bila berjalan dalam kereta sangat susah nak dikawal. Mesti akan berbelit-belit dan terkial-kial nak dilepaskan. Dacchi dalam kereta duduk di belakang dengan orang gaji ataupun dengan aku. Dia tak dibiasakan duduk dalam car seat. Dulu pernah dibiasakan duduk dalam car seat tapi susah sebab asyik nangis. Tunggulah anak kedua nanti aku nak biasakan duduk car seat lagi.

6. Selalu nangis nakkan orang gaji aku. Taknak dengan aku. Hmm, part nilah susah. Dahlah orang gaji dah nak balik Indon taklama lagi. Pasti Dacchi tercari-carinya. Pasti akan ternangis-nangis mengamok. Kadang-kadang bila Dacchi mengamok, orang gaji ku yang dapat mengawal nya. Susah juga kalau dah terbiasa dengan orang gaji.

Kesimpulannya, baru saja nak makan bubur, dah tak nak makan bubur lagi. Aku terbaca dalam BabyCenter, kadang-kadang bayi terlalu aktif memang tak ingat nak makan. Alhamdulillah dia nak minum susu, sampai habis, walaupun setakat 4oz saja. Janji ada minum susu.



Walaupun banyak kerenah, Dacchi tetap anak yang lucu dan manja!
Muka jaik~

Happy Birthday Mak

Mak and Dacchi


Hari ini birthday mak aku, yang ke 60. Happy Birthday Mak. You will always be the best mom in the world. I love you so much eventhough I never said it out loud to you. Mak, please be healthy always dan semoga dipanjangkan umur serta dimurahkan rezeki.

To my Mok, Happy Birthday to you too. Semoga dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur. =)

Aqiqah and 1st Birthday Party

Alhamdulillah, majlis Aqiqah dan Birthday Party Rais telah berjalan dengan lancar. Tapi sedih gak tak ramai kawan yang dijemput dapat hadir. Paling best masa Birthday Party sebab seronok tengok bebudak main games dan juga tetamu dewasa dapat lucky draw tapi kene jawab quiz. Quiz pasal How Well Do You Know Birthday Boy. Hhehehe, ada yang taktau jawab takdapat la hadiah tu..kesian pulak kan. Itula, suruh bukak akaun Facebook taknak. Dalam Facebook macam-macam pasal Rais aku dah cerita. Hehehe... Yang aku perasan, orang-orang yang dapat lucky draw tu mostly orang yang tak ada Facebook. Apapun Congratulations kepada bebudak yang menang games dan dapat hadiah dan juga tetamu dewasa yang dapat jawab quiz lucky draw! =))

Sekitar majlis Aqiqah:
1. Kami tiga beranak pakai tema kaler hijau (Baju melayu Rais ialah baju melayu die masa Hari Raya, which is he was 6 months old, sekarang baru muat sepenuhnya)
2. Semasa tepung tawar Rais mengamok menangis sebab takut dengan ramai orang dan bunyi bising serta ditabur bunga. Lepas tu kene calit pulak dengan kapur kat dahi dan tangan.
3. Rais terus tertido keletihan di bahu Wandy sebaik sahaja habis ditepung tawar.
4. Aku makan kambing aqiqah, sikit saja. Tak berapa sangat nak makan kambing. Tapi sedap pula masakan nya. Kambing panggang. Siap ada gravy nya lagi.

Sekitar Birthday Party:
1. Birthday boy asyik ngek ngek je...mungkin takut dengan orang ramai? Lepastu pening kepala kut bila semua orang nak dukung die.
2. Masa sesi tiup lilin kek birthday, Rais nak pegang api lilin pulak. Memang sebiji seperti papanya apabila papanya celebrate birthday setahun juga. Ada gambar papanya masa tu.
3. Rais syok makan kek bila disuap sikit-sikit. Yelah, kami order ice cream cake (kek coklat ice cream vanilla). Order dari Kedai Twinzbites di Permyjaya (kedai kek husband kawan ku, Wie). Memang sedap!
4. Semasa sesi buka hadiah Rais terlalu asyik dengan hadiah paling besar. Apapun terima kasih kepada sanak saudara dan kawan-kawan atas pemberian hadiah birthday. Mama Rais pulak excited bukak hadiah.




Thursday, March 11, 2010

Pulang ke Hometown

Beberapa post selepas ini adalah dalam Bahasa Melayu sebab aku nak senang dan cepat. Dah lama tak update blog jadi semua nak cepat. Masa tak mengizinkan. Kalau memblog dalam English memang mau berjam-jam sebab nak kene pikir ayat dengan grammar yang betul lagi dan sebagainya. Kebelakangan ni amat sibuk, selepas pindah rumah, sibuk mengemas balik ke kampung halaman. Lepas tu pulak sibuk menguruskan Majlis Aqiqah dan Birthday Party Si Kecik itu.

Kami 3 beranak pulang ke Miri bersama dengan PakNek dan MakNek si Kecik, mentua ku (Kejap, mertua ke mentua?). Si Kecik seronok semasa di KLIA, berlari sana sini mentang-mentanglah dah pandai berjalan. Memang penat mengejarnya dengan berhigh heel. Tak apa, janji "ngesep" mengejar pakai kasut tinggi pun kejarlah...

Aku risau juga bagaimana gelagat si Kecik dalam flight. Dacchi memang susah duduk diam. Paling-paling duduk diam pun beberapa minit saja kemudian dah nak turun atau kacau barang yang berdekatan. Aku dah pun belikannya buku-buku bacaan yang besar. Tapi nasib baik sebaik sahaja take off, tak sempat pun nak hiburkan Si Kecik dengan buku barunya, dia terus terlelap sehingga dekat nak landing. Alhamdulillah kami dapatlah tenang rilex di dalam flight. Tidaklah sakit kepala nak melayan kerenah Si Kecik.


Berlari-larian di KLIA


Dah kegilaan membuat muka jaik setiap kali bergambar (muka jaik dalam bahasa Melayu apa ya?)


Selepas bangun tido bermain dengan PakNek di kerusi belakang


Buat muka favorite lagi