Tuesday, November 30, 2010

Ichi Ni San..

At last, finally I've decided to continue my Nihongo study in December. Yep, dah lama berenti belajar kat ATOZ. Cakap pun dah tergagap-gagap. Yelah, kalau dah fluent takdelah terlupa sangat kalau lama tak belajar. Ini kira baru half way belajar, pastu berenti like forever, of cos dah terlupa banyak vocabs and how to buat sentences...

Aku dah sms boss aku, Nishio Sensei, cakap nak sambung belajar December nanti. Die punyelah suke...walaupun die boss tapi die mengajar jugak sometimes. Aku nak belajar sampai at least fluent la bila bercakap. Ataupun paling koman, walaupun tak fluent lagi tapi aku dah master nak buat ayat walaupun lambat-lambat sebab kene pikir dulu before bercakap kan. Cuma bab menulis tu agak lemah sikit. Dan kene hapal kanji yang beribu-ribu lemon...

To say the truth, I'm not the kind yang rajin nak belajar. Aku tau kepala otak aku ni dah beku untuk belajar lagi, apatah nak sambung belajar ambik master ke PHD ke...tak ble tak ble...buat rugi duit laki aku je nanti. Aku heran macamana kazen-kazen aku yang sebaya boleh jadi begitu rajin dan otak boleh belajar lagi ambik Master/PHD. Walaupun heran, aku sangat respect kat mereka. Sebab selagi hati nak belajar, belajar je lah kan. That's good. But I know my own limit. Tapi tapi tapi...kalau belajar language ataupun dengan tepatnya belajar Japanese, itu aku boleh. Itu aku bersemangat. Sebab, aku suka. Bahasa lain taknak, Japanese je boleh masuk otak aku.

Korang lak selain dari job korang sekarang or kalau tak kerja duduk rumah jaga anak, apa juga benda lain yang korang buat part-time? Kalau dalam satu hari ada 48 jam, selain belajar Japanese, aku teringin nak ambik kelas dancing, ataupun kelas piano..

Saturday, November 27, 2010

Teringin makan cheese cake?

Sejak kebelakangan ni, aku rajin buat cheese cake. Cheese cake yang paling berjaya aku buat ialah chilled oreo cheesecake. Memang sedap. So far dah 2 orang beli cheese cake aku ni. Tapi maaf ya recipe die secret. Itu pesanan orang yang bagi aku recipe ni. Hehhee.. Alah google je ada banyak recipe nak buat oreo cheese cake.

Chilled Oreo Cheesecake
Lupe nak amik gambar lepas kek dipotong.

Pastu aku ada buat lagi oreo cheesecake tapi version lain pulak. Presentation die lain.
Yang ni sedap jugak cuma cepat cair.

Chilled Oreo Cheesecake version aku sendiri..

Minggu lepas aku try buat Toblerone cheesecake pulak. Tapi sayangnya terlebih manis. Nak makan sepotong pun susah nak habis sebab manis ya amat. Hahahaa... Takpa, cuba dan cuba lagi.

Toblerone Cheesecake yang terlebih manis...
haishhh bleh kencing manis dibuatnya!

Jap lagi aku nak try lagi buat Toblerone cheesecake tapi version lain plak. Hehehe...
Oh ya kalau teringin nak makan oreo cheesecake bolehlah order dengan aku ye... =)

Friday, November 19, 2010

Hijabi Fashion Week


It has been 5 days since the Hijabi Fashion Week started. Contest ni sangat menarik. Contestant kene pakai outfit ikut tema selama 7 hari berturut-turut. These 3 hijabi bloggers are my favorite contestants...They are the real fashionistas!! Sila tengok gambar-gambar di bawah and you will definitely agree with me! (Heart heart heart!)

Yanny from Bows and a Rose

Day 1: Work wear

Day 2: Eid

Day 3: Girls Nite Out

Day 4: Vacation/Holiday

Day 5: Weekend Wear



Shea from My Amethyst

Day 1: Work wear

Day 2: Eid

Day 3: Girls Nite Out

Day 4: Vacation/Holiday

Day 5: Weekend Wear



Fatin Liyana from Fatin Liyana

Day 1: Work wear

Day 2: Eid

Day 3: Girls Nite Out

Day 4: Vacation/Holiday

Day 5: Weekend Wear


Please visit modestytheory.blogspot.com to view more pics from other contestants!
2 more days to go!!!
Who will you vote???

Saturday, November 13, 2010

All-in-1 Entry

Just came back from hometown. Congratulations to my bestfriend, Kartina and husband, Deen on your wedding.. masa akad nikah on Saturday, rasa happy campur sedih. Happy sebab sorang lagi kawan dah join the club. Sedih bila tengok die menangis.... teringat masa aku kawin dulu. Macam tu lah jugak. Nangis bila bersalam peluk cium dengan mak dan bapak...

Pengantin sangat cantik dan handsome, lovely dan both pelamins kat rumah dan kat dewan adalah sangat cantik!! Love them to bits. Yang kat rumah simple tapi sangat sweet. Yang kat dewan... wow....!!! Credits to tukang buat pelamin.

So bile ada wedding, ada la mini gathering kawan-kawan yang datang... jumpe balik kawan2 sekolah. Most of them dah kawin. Semuanya masih maintain cantik-cantik. Even ada yang semakin cantik. Ada dua orang ibu bawak anak...Yang bawa anak, bawa beg besar. Apa dalam beg? Toys, ipod, laptop, books, makanan dan sebagainya... Hehehe.. biasala tu, nak distract anak supaya tak buat scene kat majlis orang. Aku pulak tak bawak si kecik. Aku belum ready lagi bawak si kecik ke majlis2. Kang tak pasal2 aku sibuk kejar die dan tak tengok pengantin langsung...hehee..kalau si kecik ada, pasti ada juga dvd player kat atas meja...

Selepas akad nikah

Pelamin kat dewan...lovely!!!

Tailor-made baju kurung moden...love the full beads!

With the famous, smart and cute lil Milan



Outfit balik KL

Wavy pink dress from Deedee Collections,
white cardi from P&Co,
unbranded white leggings,
pumps from URS&Co.

Si kecik dalam belon

Selepas sampai KL terus direct pi Tropicana Medical Centre sebab si kecik batuk dan running nose lagi... Dah banyak kali kene, dah sihat, kene balik... Setiap kali pi TMC, si kecik suka sangat melepak kat Playroom ni.... look at his face!

Friday, November 5, 2010

Weddings and Life


Sekarang dah kat Miri. Ada wedding perlu dihadiri. Wedding teman baik dari zaman sekolah. Biasanya bila umur dah menghampiri 30 atau sudah 30 pasti banyak undangan perkahwinan tiba. Teringat zaman persekolahan dulu, aku siap ada target tu bile nak kawen. Gatal, masih sekolah lagi dah pikir bila nak kawin. Habiskan belajar tu dulu cik kak oi. Kalau tak silap aku, masa tu aku nak kawin awal. Paling lewat umur 24 dah kawin dah. Pastu bolehla honeymoon dengan suami dulu setahun dua sebelum merancang ada anak. Dan aku nak anak bongsu aku habis tingkatan 5 sebelum aku mencecah umur 55 tahun. Panjang pikiran tuh....gatal kan. Cube la pikir pasal cos, sin, tangen ke.. tak pun sejarah penubuhan Melaka ke...

In the end, aku kawin umur 26. Hujung tahun 2006. Pastu ada anak umur 29. Kira lambat jugak tu. Yang paling penting, kewangan encik suami adalah stabil. Huhuhu... tak stabil susah plak aku nak shopping nanti...kukuku... Lagipun umur 26 tu kira matanglah jugak. Tapi ada jugak orang umur 20 dah matang. Dan umur 30 tapi tak matang lagi. Pelik kan!

Oklah ni outfit aku naik belon balik Miri.
Purple top from Seed, black vest from Nichii,
stripey jacket from A Model Studio,
jeans from VJJeans, heels from Vincci,
purple polka scarf from Jalan Masjid India.

Cuki and mama dalam flight

Wednesday, November 3, 2010

...and they live happily ever after.

Hari ini tepat 4 tahun aku dan hubby menjalinkan hubungan sulit mendirikan rumahtangga. Best best dan best. That's all I can say bila dah kawen. Hubungan lebih rapat and u will know completely everything about him. Baby baby baby I love u so so much and will always love u forever.

Happy 4 years Anniversary~

Kite beli couple ring...actually hubby nak hadiahkan aku ring baru sebab wedding ring aku jarang pakai since ada anak. Sebab, wedding ring tu diamond die terkeluar, jadi sedikit bahaya nak bawak anak ke sebab boleh scratch kat kulit baby yang halus. So kesian la kan. So aku pun jarang la pakai wedding ring. So papa belikan ring yang diamond die kat dalam. Jadi aku dapat pakai sementara anak2 masih kecil. Papa cakap bile anak dah besar nanti bolehlah pakai wedding ring balik.

Monday, November 1, 2010

dahulu dan sekarang

Tiba-tiba teringat zaman aku bekerja sebagai cabin crew Air Asia. Masa tu memang zaman kegemilangan sebab body maintain jer. Selama beberapa tahun berat aku tak pernah naik tak pernah turun. Takat 48kg tu jer. Makan banyak mana pun tak naik. Tak makan pun tak turun. Memang best. Mana tak best kalau berat dok tu juge kan. kalau korang pun gerenti syok jugak kann...perut plak flat je walau makan banyak mana sekalipun.

Best je lengan slim...perut slim...

Peha pun slim...

Aku kat Manchester ok!

Lepas aku kawin sebelum pregnant, berat aku 50kg. Yelah masa tu dah tak fly lagi. Keje opis je. Taktaulah pulak tetiba pandai naik ke 50kg. Alhamdulillah masa preggy paling berat cuma 60kg je. Lepas beranak turun balik takat 50kg. Tapi dok tu je lah. Nak balik ke 48kg memang terima kasih je lah, walaupun aku dah puasa, tak makan nasi beberapa hari, jogging, swimming, pegi gym....tamau gak turun, iskkk memang degil tahap gaban...! Perut jangan cakap lah kalau dulu flat macam papan sekarang dah boleh buat dough roti je!

Ok ok aku paham memang la lepas beranak tu lain sikit. Tapi ada gak aku tengok kengkawan aku yang lain masih maintain je body walaupun beranak sorang ke dua ke, even ada yang dah anak 3 pun pehhhh body cam anak dara... gi slimming centre kot? Ahaks..


Aku sekarang!

Waaaa tengokla lengan tu....adoi!!!

Me wearing polka top from Old Blossom Box Store,
white basic tee from F21, blue jeans from P&Co,
heels from C&K, red gift wrapped ribbon turned belt,
necklace from Diva
.
.
.
.
.
.

Walau apapun aku bersyukur sebab walaupun rupa dah cenggini (takpat lawan zaman kegemilangan), aku tetap ada........
.
.
.
.
.
.
.
.
.

dua orang budak kiut ini!