Thursday, January 13, 2011

Kisah rambut~

Sebenarnya dari kecik sampai ke universiti aku selalu berambut pendek. Paling panjang pun takat bawah bahu sikit. Memang tak pernah rambut panjang mengurai takat pinggang. Masa pertengahan kat UTM aku membuat keputusan untuk menyimpan rambut panjang. Nak konon-konon ayu gitu la. Ada pernah sekali panjang pastu first time lak aku buat curl...tapi buruk giler la... hahaha...zaman tu tak reti nak berfashion lagi. Taktau style ape yang cantek.. Memang kelakar gile. Jom lihat gambar aku zaman dedolu. Gelakla korang puas2 ye~

Zaman sekolah. Takpayah cakap banyaklah, muka budak baik gile.

Tahun SPM 1997.

Zaman universiti, rambut pendek gile noks.

Zaman universiti, ni zaman bercintan cintun dengan hubby mak.
(Hubby mak kurus ya amat ^O^)

Masa graduate hubby. First time nak curl. Buruk aaaaaaa...
gelakla korang puas-puas.. sebab aku pun nak gelak ni..
muahahahahhahaha....


Rasanya aku determine nak simpan panjang ni masa graduate kot. Pastu masok kerja AirAsia masih pendek lagi. Masa tulah aku pun simpan rambut and cuma potong2 sikit je nak kemaskan. So kire lama la jugak aku berambut panjang sampai pinggang gitewww..


Masa gi Bali untuk promo AirAsia, rambut baru nak panjang.


Betul-betul panjang since 2005 kot? Pastu tak pernah potong pendek lagi. Sepanjang berambut panjang, aku biasanya maintain rambut straight je, aku gi buat rebonding. Ntahlah senang nak jaga kot.

Mak gi Manchester tahun 2006, rambut panjangs gitew.
Mak sukewww..

Pegi Bali lagi tahun 2007 kali dengan hubby mak. Dah kahwin ok.

Ada satu masa tu aku berkenan rambut loose curl. So gi la buat digital perm. Masa mula2 memang tak berapa cantek sangat sebab baru la, jadik curl tu tak nampak natural. Nampak macam makcik jual sayur je aku tengok. Dah beberapa bulan barulaa nampak natural loose2 curl gitu. Tapi bile rambut curl ni high maintenance la sket. Kene pakai syampu untuk curly hair, pastu lepas cuci rambut nak kene letak cream untuk jaga curl tu.. tapi aku suka jugak rambut curl ni sebab senang jugak kot sebab bangun tido rambut dah curl2 cantek gitu..kalau ponytail pun comel je ada curl2...

Gi Japan 2008 rambut mak curl...comel kan?? Kan??

Masa preggy mak masih rambut curl.

Dah ada baby pun masih lagi, tapi curl tu dah semakin loose...

Lepas 2 tahun berambut curl, aku dah bosan and rebonding balik. Kali ni aku potong bangs macam anime. Hahahaa...nak buat ala-ala kiut konon. Ntah tak menjadik pon.


Dah boring dengan bangs, nak pulang simpan rambut depan. Jangkamasa nak tunggu rambut depan panjang nilah yang paling sakit hati. Sebab taktau nak style kan macamana. Sekejap sepit rambut ke atas. Sekejap letak tepi. Takpun pakai hairband ke...


Dah 2 tahun berambut straight bosan datang lagi. Sepanjang 2 tahun ni lebih dari 50 kali aku terpikir nak potong pendek, tapi sayang. In the end tak jadi potong, cuma trim sikit2 je. Tetap rambut panjang. Bosan datang lagi suruh hairstylist blow curl je.


Sekarang memang dah taktahan lagi rambut yang sama, nak tukar style lain tapi MASIH tak pasti nak potong pendek ke nak permanent curl macam dulu lagi?? So in the end, this is my new look. Ok tak?

Polka dress from TicTacToe
pink cardi from Nichii
scarf from Jalan Masjid India
Belt from (can't remember)
pumps from Charles & Keith
LongChamp handbag

Fashion: Random Outfit


White long outer top and skinny jeans from Nichii
Sleeveless printed top from P&Co
Bag from LongChamp
Heels from Charles & Keith

Monday, January 10, 2011

PRELOVED SHOES FOR SALE


Item 2
Brand Voir
Size 7
RM 15


Item 3
Brand Vincci
Size 7
RM 15


Item 4
Brand Vincci
Size 7
RM 15


Item 7
Brand Vincci
Size 7
RM 15


Item 8
Brand Vki
Size 38 (7)
RM 10
* shoe soles have been replaced


All item is in a very good condition.

If interested, you can email me your order at wedy4747@hotmail.com.

Price is excluding postage. We can arrange meet up if you want to try the shoes first. =))

The shoes come with boxes. =))

Wednesday, January 5, 2011

Tips: Bye bye pacifier!

Hello! Aku tau tak ramai orang baca blog aku. Hehehe taktaulah maybe blog aku boring ke tak menarik ke tapi takpe, i will keep on blogging sebab tujuan utama aku blog ialah untuk simpan everything that happen in my life, about my kids, our vacation, my hobbies dan semualah. Sebab skarang ni mane ade orang tulid diari lagi (eh ada lagi ke?) Blogging is one fun way not only to keep your life story like your diary but also you can share your stories with anyone who reads your blog. Blehla kite share tips ke, and anything... Aku start blogging dulu masa aku masih kerja as AirAsia cabin crew. Yang aku regret ialah aku pernah stop blogging for a while (i think a year plus) and there was a lot lot lot of things happen at that time but I didn't even bother to blog about it especially about my first pregnancy and delivery. Yelah tak semua apa yang pernah berlaku dalam hidup kite, kite akan ingat sepenuhnya. So kalau kite ada tulis entry pasal something, at least kite akan sentiasa ingat even for the little details. Kalau terlupa, bolehlah baca balik entry tu. Aku rasa reason korang blogging pun sama.

Anyway entry kali ni nak kongsi tips how to wean your child from pacifier or binky or puting or pepet (bahasa sarawak) or what ever they call it. Babies hisap paci ni biasanya untuk calm they down. Taktaulah sedap kot hisap paci. Rasa lembut-lembut kot? Si kecik hisap paci since baby lagi. Aku pernah try nak buang paci die about 2 times. First time masa die umur setahun, aku saje try ikut method Carol, my high school friend, sebab method die worked for her daughter at the age of 1 year. Caranya ialah potong setengah paci tu. I tried it on si kecik but end up die nangis marah cranky semua lah. And maybe aku pun tak cukup mental preparation kot sebab macam tak sampai hati je bila tengok die nangis.

Second time plak aku ikut cara my cousin, letak garam kat paci. Memang die taknak hisap langsung sebab rasa garamlah kan, tapi cranky ya amat masa nak tidurkan die. Memang sakit jiwa nak suruh tido. Even bile aku kasi paci yang elok pun die dah taknak sebab die still ingat paci tu rasa garam. 3 hari die tak hisap paci tau tapi sangat sangat cranky sampai sabar pun boleh hilang. Tapi kali kedua ni memang aku silap besar sebab aku buat proses ni masa kat Miri. Memang silap habis. Bukan je aku stress dengan si kecik tapi aku stress dengan orang sekeliling. Huhuhu...Sebab mereka-mereka bising balik kat aku macam ni:

Orang1 : Kenape nak buang paci? Biarlah die masih kecik lagi!
Orang2 : Kan susah bila die nangis gila macam tu!
Orang3 : Biar je die hisap paci nanti satu hari die pandaila buang sendiri! (kalau si kecik sampai umur 7 tahun pun masih takmau buang paci lagi masih nak biarkan ke?)
Orang4 : Kau ni menyusahkan diri je! Lagipun kesianlah die nangis nanti demam lagi susah!

So memang pun aku telah menstresskan diri disebabkan semua ini. Maka dengan itu aku pun angkat bendera putih. Si kecik hisap paci balik, barulah die tak sakit bila nak tido dan aku pun tak sakit jiwa lagi....

Sebenarnya aku telah membuat keputusan nak biar je lah si kecik tu hisap paci maybe up to 3 years pastu maybe baru nak try lagi buang since die dah besar skit and should be dah faham. But proses pembuangan kali ke3 ni berlaku secara tidak langsung sebab si kecik dah mula suka gigit paci. Taktaulah gusi gatal ke ape tapi gigi semua dah tumbuh lah. Dah 16 biji pun. Paci die ada 2, brand Avent tu. So suatu tengahari tiba-tiba die bising takmau hisap paci tu. Aku pun heran la and taktau apehal, aku cuci je paci ingatkan kotor ke ape. Still die marah-marah. Tak perasan rupanya paci tu dah berlubang sikit sebab cinonet je lubangnye. Pastu kasilah paci no 2. Tapi tengahari tu die nap 15 minit je dah terbangun. Pastu lak bila malam aku nak tidurkan die, die bising lagi kat paci no 2 tu. Aku pun heran lagi and tak terfikir maybe bocor jugak. So aku pun marah die balik suruh hisap je paci tu tapi die still marah-marah dan takmau hisap paci. Pastu baru aku check bali rupanya paci no 2 pun dah bocor. Confirm die gigit-gigit siang tadi. Nasib baik lah paci lama die masih ada simpan dalam almari so kasilah die hisap dulu untuk tidur. Aku ingat memang kene beli satu set lagi.

The next day terpaksa la gi beli satu set lagi. Aku dah cakap kat si kecik jangan gigit. I tried to make him understand "don't bite". Kali ni tak sampai seminggu dua-dua dah bocor. So that's it. Aku cakap kat die no more paci! Mama don't want to buy you another paci. Sebab aku takmau kalau aku beli lagi pastu die gigit lagi pastu aku beli lagi die gigit lagi, in the end die dah tau dah gigit tu takpe sebab gerenti ada paci baru. But satu hari tu memang die cranky nangis gile tantrum semua lah... Sekali lagi aku sakit jiwa. On that day aku researched internet. There are lot of ways how to wean your child from paci. But it depends yang mana berkesan ngan anak engkau. So aku terjumpa la this website bye-bye-binky.com dan aku rasa method ni memang bagus sebab die bermain dengan psikologi anak.

Secara ringkas meh aku bagitau. Aku takmau si kecik quit paci cold turkey. Kesian la plak kan tiba-tiba hilang benda favorute die. Macam kite jugak, kalau basikal kesukaan kite tiba-tiba hilang, sakit hati kan. Tapi kalau basikal tu slowly ada problem, hari ni problem tayar, esok problem brake, lusa problem handle...at least kite leh terima hakikat yang basikal tu dah nak K.O. So macamni la jugak konsep method si Eric Trager ni. The main point is to let your child knows and accept that the paci is losing its pleasure slowly.

Step 1: Tebuk lubang-lubang kecik kat semua paci. (In this case, paci si kecik memang dah berlubang sebab die sendiri gigit).

Step 2: Kalau die mintak paci, kasi je paci berlubang tu. Kalau die marah, kasi lak paci lain (yang memang berlubang pun)..kalau die tetap marah try to cakap kat die takde paci lain, ni je semua paci. Diorang akan hisap jugak paci tu tapi secara tak sengaja brain die bagitau paci tu dah less pleasure.

Step 3: The next day tebuk lubang lebih besar. And repeat Step 1 & 2. The next day repeat Step 3, 1 & 2 lagi. Biarkan die hisap paci yang berlubang tu.

Step 4: Day 5 or 6 potong paci tu memanjang pula and repeat step 3, 1 & 2.

Semakin hari otak die bagitau paci tu dah semakin takde pleasure. In the end, paling lama dalam masa seminggu die dah tak hisap paci lagi. Kalau ada pun die mintak sekali sekala, tapi bila kite kasi paci, die akan main-main je dengan paci tu and kasi balik kat kite. That's what happen to si kecik. Die cuma cranky for 2 days tapi tak seteruk cranky yang dulu. The 3rd day die tidur without paci at all and rilex je. Gelak-gelak lagi ngan aku. Aku tepuk-tepuk bontot die and finally he is asleep. So now he is totally free from paci!!!

Paci yang dah koyak rabak....

Si kecik yang tidur lena without paci!

Si kecik dah pandai minum sendiri

Semenjak tak hisap paci ni, si kecik pandai nak mintak milk, pastu pegang sendiri. Kalau dulu memang menyusu time dah tido je sebelum masok ke deep sleep. Tak pernah nyusu consciously. Lagi sejak tak hisap paci, milk intake increased from 120ml to 190ml per intake!! Die menyusu lepas bangun pagi, sebelum afternoon nap dan sebelum tido malam. Memang gembira mak camni!

Thanks so much to Eric Trager for your method! Bolehlah korang cuba method ni ye kalau nak buang paci anak. Kalau ada luck lagi, maybe milk intake pun bertambah!! Hehehe..

Other methods:

Monday, January 3, 2011

Jalan-jalan cari laptop

Hari tu aku and hubby pegi Plaza Low Yat nak carik laptop baru untuk aku. Sebab laptop lama aku tu dah start bebunyik-bunyik, aku rasa from hard disk kot. Dah lama jugak start bunyi ni tapi on and off but lately je die continuosly berbunyi...aku pun risau tahap gaban sebab any time laptop aku tu bleh crash ke ape ke...

My old laptop brand is Lenovo. So far I think I like to use Lenovo more than HP brand. My very first laptop was HP but crashed lepas kene lightning masa hari hujan. Chehh... So laptop Lenovo ni aku pakai for about 2 years gitu la. Die dikira netbook la sebab kecik je screen 10.1". Okla, aku suke sebab sedap pakai and keyboard pun sedap nak type. Aku pernah gak pakai brand lain (lupe lak ape) kakak aku punye netbook, tapi macam tak best je. Screen die macam something wrong je.

My old Lenovo

So I've decided nak carik Lenovo jugak lagi for my new netbook. Ada satu jenis yang dah lama jugak aku berkenan since aku tertengok kat kedai Lenovo di MidValley few months back. So yang nilah aku beli. Dah tengok2 brand lain tapi cam tak besh je.

This is my new cute netbook..pink color giteww...mak suke...
Lenovo Ideapad S10-3s
Asal nampak besar je netbook ni dalam pic ni ek?
Tapi kecit cinonet je sebenarnya.

Papa pun terbeli jugak since his old laptop ada jugak masalah here and there.

Sementara menunggu orang kedai tu install some stuff kat lappie, kite makan dulu.

My favorite 1901 hotdog, Texas Ted!

Gi beli external hard disk
(Aku beli sebab nak save important documents
and files untuk backup sekiranya laptop crash)

Seagate external hard disk 320GB...RM159

Lappie lama aku guna Windows XP. I loveeee Windows XP. Sangat stable and very user friendly. Windows Vista aku tak suka. Banyak problem jugak. So untuk netbook baru ni, the platform used is Windows 7 Starter (mostly for netbooks). Windows 7 Starter ni banyak juga limitation nye. Boleh check out kat sini. Paling mak tak suke ialah tak boleh nak tukar2 wallpaper. Ntah hape ntah itupun tak dapat nak include. Kesian betulla kat pengguna netbook sekarang terpaksa berdepan dengan wallpaper original kaler biru tu je sepanjang hidup.

Tengokla wallpaper original Windows 7 Starter tu...
macam nak sakit jiwa je tengok sepanjang hidup takbleh tukar-tukar tau.

Walaubagaimanapun, disebabkan limitation seperti inilah maka adanya orang-orang yang baik hati mencipta freeware software untuk tukar wallpaper. So aku pun download lah software ini yang bernama Oceanis Change Background Windows 7. Donlodlah kat sini.

Ni la interface nye..

Ok gak software ni boleh set kan supaya wallpaper kite bertukar gambar lain setiap seminit ke 5 minit ke sukati korang nak set.

So skang bolehla nak letak gambar hemsem Lee Min Ho..
hemsem kan? kan? mak suke terlampau!

Tukar-tukar dengan gambau macho, sexy and body ketul-ketul si Jake Gyllenhaal ni..

ataupun letak gambo minah sexy mengancam Angelina Jolie ni...

Yang lain aku tak explore habis lagi Windows 7 ni. Hopefully takdelah banyak sangat mendatangkan masalah disebabkan limitations tu. Kalau nak install Windows 7 Home Premium pulak nanti jadik slow plak netbook. Apapun aku cuma guna netbook mostly for internet and buat kerja design aku guna Photoshop, tu je. Takdelah berat sangat kerja design aku tu. Kalau yang berat-berat of course lebih bagus guna Mac la kan.

Ok itu je entry kali ini.

Mak punye outfit:
Red top from Seed
Military vest from Nichii
Short jeans from Voir Exchange
Unbranded belt
Heels from Vincci (NEW!!!)