Tuesday, September 7, 2010

Tips: Packing for Travel

Aku dah sampai pun kat Miri untuk cuti berhari raya bersama keluarga. Memang penat nak packing barang. Baju lebih banyak dari biasa sebab perlu tambah baju raya beberapa pasang. Sapa buat baju raya 10 pasang, kene tambah extra 10 pasang. Kasut pun kene bawak extra sikit.

Baju2 kurung aku semuanya kat KL. So kalau balik beraya memang kene bawak banyak. Baju kurung yang ada di Miri hanyalah set baju yang zaman dulu kala, zaman sekolah dan juga zaman universiti. Dan kebanyakannya mak aku dah sedekah kat sapa-sapa ntah.

Duit raya dah siap sedia. Cantik je duit baru tersusun rapi. Rasa macam sayang je nak guna. Eh tapi memang dah niat pun nak kasi kat mak bapak, nenek, cousin yang masih bersekolah, anak-anak buah...

Duit raya from aku and si hubby

Post kali ni bukanla nak crita tips ape pun. Saja nak tunjuk caner aku packing barang setiap kali traveling. Yela aku kan memang kaki traveling. Hampir setiap bulan pasti travel naik turun belon (airplane). Lagipun of cos memasing ada cara nak pack barang kan supaya senang kerja nanti. Takdelah tercari2 hilang sana-sini.

Amenities bag si kecik

Since kat rumah Miri dah ada shampoo dan shower cream for si kecik, jadi aku takperlu bawak from KL. Kecuali kalau travel ke tempat lain, barulah kene bawak saiz kecik. Dan lagi kene bawak berus cuci botol dan liquid wash untuk botol.

Luggage bag si kecik
Bawak diaper sikit je sebab nanti beli kat Miri


Mekap bag mama (complete)

Amenities bag mama

2 in 1 beg Doraemon + Beg mama

Baby bag ni hubby beli kat Aussie masa aku masih preggy dulu. Cukup luas dan trendy jugak. Oh, saja je nak promo, Angelina Jolie pun pakai beg ni. (Sebab tu aku beli, chehhh..) Oh brand dia Storksak. Barang-barang si kecik wajib ada dalam beg ini:
1) Susu
2) Air panas
3) Botol susu x 1
4) Botol air suam untuk minum
5) Container buah
6) Container assorted baby biscuits
7) Pacifier
8) Diaper x 2
9) Baju & Seluar extra
10) Baby wipes
11) Sanitizer
12) Tuala lap
13) Buku
14) Mini drawing board
15) Toy car
16) Sudu
17) Stitch hand

Mama's section:
1) Wallet
2) Handphone
3) Passport maid
4) Passport si kecik
5) Tiket flight
6) Compact powder
7) Lipbalm
8) Lipstick
9) Lipgloss
10) Sikat
11) Dentyne
12) Pen
13) Tissue

Luggage bags dan kotak yang dah siap sedia nak travel balik Miri!

Outfit naik belon: Loose top from The Long Sleeve Closet,
Ruched check skinny pants from Nichii,
Black heels from Charles & Keith,
Accesories from Diva

Si kecik dah ready tolak beg!

2 comments:

  1. cutenye si kecik.
    balik kg lek lok yer.
    selamat hari raya ;-)

    ReplyDelete
  2. thank u clara!! selamat hari raya jugak!! =))

    ReplyDelete