Wednesday, December 8, 2010

Cuki at 21 mos

At this age, si kecik dah tau alphabet and numbers. At last! Rupa2nya si kecik dok belajar diam-diam, aku rasa Brainy Baby yang paling banyak memberi impact kepada perkembangan minda nya. Die memang pelik. Bila kita mengajar, die memang tamau ikut. Entah dengar ke tak, die sibuk bermain atau membebel benda lain bila aku ajar 123 or ABC. Tapi dia akan concentrate kalau tengok Brainy Baby. Tiba-tibalah pada suatu hari aku terperasan semasa die tengok Brainy Baby, die ikut sebut ABC dalam tu. Then bila aku bukak buku ABC and tanye die, die tau which is which. Walaupun sebutan tak perfect lagi but you can guess which letter he mentioned from the sound of the letter.

For example BCDE bunyi macam lebih kurang kan. Si kecik tak reti lagi nak proper sebut BCDE, but die sebut B,E,E,E. asal bunyi lebih kurang la kan. Okla tu. Paling best kalau W die sebut V V. Who would guess rite? Sama jugak dengan 123. Kalau 3, die sebut "tiiii" (sebut dengan cara menjerit, paham ke?) kalau 5, die sebut "paiiii", yelah ala-ala bunyi macam faiv la kan...

Vocab si kecik pun semakin bertambah. He knows how to call his stitch hand as "Dishh", his pacifier or kitorang panggil pepet as "Pepe" and Barney as "Mimi!" Other than that he knows some colors and shapes and he pronounces it the funniest way....

Milk intake masih sama. 4oz per nap/sleep. Kadang2 je aku kasi 150ml dan kadang2 habis. Makan pun ok, breakfast usually koko krunch with milk or meshed potato, lunch and dinner nasi. In betweens, apple, koko krunch makan macam tu je or biscuits. Tapi tapi tapi bila nak kasik makan lunch or dinner selalu nya adalah sangat susah. Nak kene entertain, kadang2 die marah-marah dan tamau makan. nak kene pujuk lagi...adoi memang payah. Macam2 demand.

Berat? Barely 10kg. Vitamin 2 jenis. Tapi tetap badan gitu jugak. Takpelah asalkan sihat dan aktif. Oh, have I told you guys die dah panggil papanya as "papa". No more "bakpa". And he calls me "mama" and when u ask him "who's this?" and pointing at him, he will definitely says "I-ish" means Rais. How cute! And he knows when I ask him "What's your name?", he will answer "I-Ish". Owh, lagi recently die pandai sebut "gugok (bhs sarawak)" means jatuh and also "OK"...

He is a very light sleeper. Cepat sangat tersedar. Latest nap pattern, ngantok giler, tertido, kasi nenen, habis nenen terus bukak mata. Dan segar bugar...memang tido cuma untuk nenen dan recharge. Yelah, 10 minit je tu! Lagi satu die mudah terjaga bila kita pindahkan die, contoh kalau die tertido dalam car seat, pastu nak dukung die bawak naik ke rumah, pasti die terbangun. Ataupun kalau tertido di sofa pastu aku dukung die ke bilik, terbangun jugak. Cuma kalau penat sangat ke barulah die tak terbangun. Malam sebelum tido, die menyusu sekali, kemudian pukul 4 5 pagi macam tu aku kasi susu lagi. In betweens die selalu tido terbongkang. Means tido lintang pukang. Means kepala ke bawah kaki kat atas atau kepala ke kiri kaki ke kanan and vice versa. Dan aku pulak terpaksa bangun untuk betulkan posisi nya sambil tepuk2 supaya tido nyenyak. Kalau aku tak bangun betulkan, die akan berpusing-pusing taktau bila nak stop. In the end die akan terbangun. Yep, memang fening. Umur die ni patutnya dah tido straight sampai ke pagi.

Anyway, like other typical boys at his age, he enjoys..

playing at the playground..

cars..

reading books..

stacking up blocks..

making funny faces..
.
.
.
.
.
.

but not just that, as a kid born in this era, he also..

knows how to dress up...

likes to wear accessories..

like music!

knows safety first!

knows facebooking!

No comments:

Post a Comment