Tuesday, November 30, 2010

Ichi Ni San..

At last, finally I've decided to continue my Nihongo study in December. Yep, dah lama berenti belajar kat ATOZ. Cakap pun dah tergagap-gagap. Yelah, kalau dah fluent takdelah terlupa sangat kalau lama tak belajar. Ini kira baru half way belajar, pastu berenti like forever, of cos dah terlupa banyak vocabs and how to buat sentences...

Aku dah sms boss aku, Nishio Sensei, cakap nak sambung belajar December nanti. Die punyelah suke...walaupun die boss tapi die mengajar jugak sometimes. Aku nak belajar sampai at least fluent la bila bercakap. Ataupun paling koman, walaupun tak fluent lagi tapi aku dah master nak buat ayat walaupun lambat-lambat sebab kene pikir dulu before bercakap kan. Cuma bab menulis tu agak lemah sikit. Dan kene hapal kanji yang beribu-ribu lemon...

To say the truth, I'm not the kind yang rajin nak belajar. Aku tau kepala otak aku ni dah beku untuk belajar lagi, apatah nak sambung belajar ambik master ke PHD ke...tak ble tak ble...buat rugi duit laki aku je nanti. Aku heran macamana kazen-kazen aku yang sebaya boleh jadi begitu rajin dan otak boleh belajar lagi ambik Master/PHD. Walaupun heran, aku sangat respect kat mereka. Sebab selagi hati nak belajar, belajar je lah kan. That's good. But I know my own limit. Tapi tapi tapi...kalau belajar language ataupun dengan tepatnya belajar Japanese, itu aku boleh. Itu aku bersemangat. Sebab, aku suka. Bahasa lain taknak, Japanese je boleh masuk otak aku.

Korang lak selain dari job korang sekarang or kalau tak kerja duduk rumah jaga anak, apa juga benda lain yang korang buat part-time? Kalau dalam satu hari ada 48 jam, selain belajar Japanese, aku teringin nak ambik kelas dancing, ataupun kelas piano..

2 comments:

  1. kamek mauk blaja menjahit..haha.
    kesian kamek.
    tauk jahit butang jak.

    ReplyDelete
  2. la tedah...belajar jahit manit. hehehe senang ajak tapi rutit. yalah nyuruh mek malas.

    ReplyDelete