Tuesday, December 28, 2010

2011: Tahun pengubahsuaian rumah!

Dah lama tak update blog. Lately busy dengan planning and discussion pasal rumah baru. Yepp, rumah kitorang tu actually dah lama siap, dah setahun lebih dah but intention nak jual coz rumah tu kat area Sepang. Ingat nak carik rumah baru somewhere in the middle of KLIA and KL la. Dah pakai agent dah, hubby pun dah post up nombor tepon kat MAS dah. Ada yang interested tapi end up tak jadi beli. Taktaulah sebab terlebih budget dorang ke, loan tak approved ke. So in the end aku and hubby decided pindah je kat situ la. Lagi best, rumah sendiri. Dan lagi bleh design-design. Bleh buat ala ala deco bersama Eric gitu. Bile dah pindah nanti bleh la nak gambar2 ala model sebab rumah dah cantik....kanss....

So of course planning and discussion makan banyak masa. belum lagi renovation tuh, mau jugak beberapa bulans. Taktau la bila leh masok rumah baru. Cuma aku harap dan kalau bleh, aku nak dah pindah by June next year la....Kalau boleh laaa!

Suke gile mak nyah, bleh planning nak konsep cemana, nak theme color ape...banyak nak buat. Living, dining, kitchen, bedrooms...fuhh... Yang best nye, aku nak turn guest room kat bawah tu jadik Kids Play Room. Letak la slide kecik, khemah, dan segala mak bapak toyskat situ la. Pastu guest room la guna bilik kat atas. Sebab idea aku and hubby, bila anak yang paling last nanti cecah umur 7 tahun gitu, confirm dah tamau main kat kids play room lagi. Yelah dah besar la konon kan. So barulah room tu tukar balik jadik guest room. Dan guest room temporary kat atas tu tukar jadi bilik anak. Sebab sebab masa diorang masih toddler, gerenti tidur kat master bedroom! Pehh...kacau daun je kan. Nak buat projek pun kene tunggu budak dah tidur nyenyak. Cheh..

Oh ye, rumah kitorang tu ada 5 rooms + a maid's room and 5 bathrooms. Tanah lak ada extra 10 ft. Plan nak move original carporch to the other side of the house. So that carporch lagi besar dan luas. Gate pun kene ubah la sebelah sana jugak. Lagi nak tambah koi pond kot...Hmmm memang tak sabar nak pindah!! And harus beli mak bapak magazine rumah ye, Home Decor, Renovation, Anjung Seri, Impiana dan ape-ape la...

Enjoy the photos!

Rumah dari tepi

From front (Ignore orang2 tu...Tu si kecik masih kecik lagi hubby dukung)

Living area yang luas sambung ngan dining..


Ni extra 10 ft land kat tepi rumah..

Master bathroom ada jacuzzi! Pehh ala-ala berendam pastu letak candles and rose petals laa..

Busy busy busy planning and designing!

1 comment:

  1. bestnya!! don't rush it. take your time decorating umah ko. aku tgk kekawan yg rushing nak pindah seme nyesal tak buat umah bebetul. congrts!

    ReplyDelete