Tuesday, July 6, 2010

1 tahun 4 bulan (16 months ek?)

Anakku ini lebih cepat belajar benda baru dari segi perbuatan tetapi lambat dari segi percakapan. kalau korang ajar die cara bukak drawer ke, pintu almari ke, cara panjat kerusi ke, satu kali je die dah tau dah. tapi kalau kite suruh ikut mulut kite cakap "bird", "plane" die taktau nak follow. dahtu buat muka selamba je tengok tempat lain masa kite ajar. ceh.

Walaubagaimanapun dia boleh juga menunjuk benda-benda yang dia tau atau pelajari, seperti kalau kita cakap "ne car?" (translation: mana kereta), die akan tunjuk kereta.

Perkataan2 die tau nak sebut:
Mama - tapi masih bukan merujuk aku (ataupun bila ditanya mana mama, dia masih tatau nak tunjuk aku)
Papa/baba - Sama seperti di atas
Ka - Car/Kereta
Tete - Aku pun tatau ape bende

Antara benda-benda yang die tau nak tunjuk bila kite sebut:
Stitch - akan terus memusing muka dan mencari atau kalau nampak di mata akan terus ambik Stitch hand nya
Pepet - sama seperti di atas
Car - akan tunjuk kereta kat luar rumah, di jalan atau pun gambar kereta kat buku die atau di bajunya
Aeroplane - akan tunjuk/pergi ke almari TV kakak aku yang ada model aeroplane mini kat dalamnya
Clock - akan tunjuk jam kat dinding
Bird - tunjuk kat langit
Ball - tunjuk ball besar kat umah kakak aku (yang guna untuk senaman tu)

Oh satu lagi kalau aku cakap "Camne bunyi dog, gugukgugukguguk tek?"
(Translation: Macamane bunyi dog, gugukgugukguguk tadi?)
Dia akan buat bunyi uuuuuuuuuuu...

Pastu kalau cakap "no more" atau "finish" atau "sik ada" atau "habis" dia akan buat gerak tangan tak ada (u know what i mean kan?)

Lagi kalau suruh salam, ikut mood la, kalau die nak die salam la. cara salam die tarik tangan kite letak kat mulut die, tapi bukan die cium tangan, die gi bukak mulut letak kat tangan kite. jadik tangan kite pun kene air liur die...hahaha..

Satu lagi latest improvement, bile kite cakap "amiinnnn..." die buat tangan macam ala-ala baca doa gitu....=p comel sungguh!

Dari segi kelakuan, semakin kuat marah, nangis, ngek2 dan tantrums.
Tapi bila ada mood, sangat aktif, suka ketawa dan buat muka jaik.

Hopefully sehingga bulan depan, ada lagi benda baru yang dibelajarnya walaupun lambat dan satu persatu. Ya, aku tau, lain budak lain perkembangannya.


Tidur terbongkang kalau keletihan

No comments:

Post a Comment