Tuesday, October 12, 2010

Makanlah vitamin supaya jadi sihat!

Ni entri pasal si kecik ye.
Selama ni aku dan si hubby kasi si kecik makan Kindervital Multivitamin. Mahal jugak vitamin ni yelah, bukan local kan. Anyway hubby nak si kecik ambik vitamin ni sebab vitamin ni more on calcium. Sambil tu campur beberapa jenis vitamin lain di dalamnya maka jadi multivitamin. Since si kecik consume 4oz susu je every nap jadi dikhuatiri beliau akan kekurangan calcium. So far so good lah.

But lately aku nampak ramai jugak ibu-ibu emak-emak yang kasi anak mereka makan Scott's Emulsion. Rata-rata aku nampak anak mereka chubby2 kuat makan and menyusu. One of my fren Bayoh pun suggest ambik vitamin ni sebab die pun cuba kasi kat anak die and nampak progress yang memuaskan. Maka hubby pun belilah Scott's Emulsion ni.

Aku takdelah risau sangat si kecik ni, asalkan die sihat cukuplah, tapi aku perasan jugak dah berapa lama berat die tak naik, tak sampai 10kg lagi weh, umur dah setahun tujuh bulan (lengkap giteww). Lagi plak semalam pi klinik sebab die muntah dan cirit birit, timbang die jatuh takat 9kg!!! Adeii...aku cuma risau die semakin underweight dan underweight...tu je. Pastu lak makan berkurangan 2 3 hari ni, tak macam biasa. Suke simpan bubur dalam mulut plak tu. Makan sampai 1 jam! Dahlah baru je makan vitamin baru ni. Kene stop sekejap sebab makan ubat-ubatan plak lah kan. Tapi aku dah stat balik kasi die makan Scott's Emulsion tu tengahari tadi.


Dengan harapan, si kecik ni bertambah la berat sikit, makan dan menyusu pun nak jugak. Aku tak expectlah die sampai debab ke ape. Asalkan at least around 12kg untuk umur die ni pun dah cukup ok.

1 comment:

  1. klak kmk embak hanis g timbang berat..so far her appetite dah improve after consume scott emulsion ya...

    ReplyDelete