Saturday, April 3, 2010

Surirumah


Sejak kitorang balik KL dua hari lepas, secara tidak langsung aku telahpun terlantik menjadi surirumah sepenuh masa. Nilah first time aku menjawat jawatan ini selepas ada anak.

Patutlah orang cakap kerja housewife tak penah habis.
Memang pun.
Sampai je kat umah, aku dah nampak seguni pakaian yang belum berbasuh dalam bakul.
Itu belum lagi dengan keadaan rumah yang separuh kemas (sebab baru pindah rumah seminggu sebelum balik Miri, jadi rumah belum 100% kemas lagi).
Mula-mula kene settlekan Rais dulu, sebab die blum makan dan mandi lagi.
Masa tu dah pukul 11 pagi.
Yela, kat Miri kene bangun kul 4:30 pagi sebab nak siap-siap gi airport.
Flight lak kul 6:20 pagi. Rais tukar baju je.

Pastu sambil-sambil tu aku startla mencuci baju.
Kemudian siap-siap nak kluar gi MidValley sebab nak carik carseat for Rais (Oh, kereta baru kitorang baru je dapat, q(^0^)p, MPV, so sebab tu nak beli carseat, lagipun dah tak larat nak jaga Rais kat seat belakang!).
Dan juga nak beli groceries dan barang-barang keperluan lain.
Carseat ada jumpa kat Mothercare tapi Si Laki pulak ade ke patut terlupe nak bawak kad VIP Mothercare. Dapat discount tu.
So tak jadik la beli carseat dulu.
Gi lak tukar duit Rupiah sebab nak gi Bandung Khamis ni.. jadi millionaire lak jap.

Balik-balik kene jam kul 7 petang. Pening betul la kalau duduk KL ni.
Sampai umah settle Rais lagi, kemudian sambung cuci baju lagi.

Sabtu pulak, Si Laki gi flight. So aku berdua dengan Rais. Huh...
Memang kerja tak habis-habis...
Baju kering, lipat baju plak..
Rais tido, sapu and mop lantai..kemas toys die yang berselerak (bahasa Sarawak: ngareran).
Nasib baik ada Cafe kat Level B1, senang nak tapau kalau saat-saat kecemasan.

Ari ni kluar lagi beli carseat, tukar duit lagi (sebab Money Changer takcukup duit, so kene pi 2 3 kali), pastu ada lagi kene beli benda-benda keperluan.
Yang geramnya ada kedai yang tak jual mende yang dicarik tu, pastu gi carik kat kedai lain plak.
Hai, nama je MidValley dan One Utama, ada jugak benda yang takde.
Baik aku beli kat Servay Miri je. Gerenti ade.

Carseat dah selamat beli. Rais duduk sopan je. Ok gak. Ingat die ngamok tak tentu pasal.
Yela budak tu mana suka kene restrain!
Tapi baru hari pertama pakai carseat, maybe syok kot. Hehehe..
Hopefully die akan duduk diam (bahasa Sarawak: renah) hari-hari seterusnya.


Rais busy dengan toys baru (kene beli toys baru sebab risau die ngamok dudok lam carseat)

6 comments:

  1. sik hal..pelan2. sik ada org molah audit. (-:

    ReplyDelete
  2. mun di sinun, anak dah besar pun mesti duduk carseat juak nur? macam umur harith. meaning u need 2 carseats kah?

    ReplyDelete
  3. Good job to both Rais and YOU!!!nang lah ya umpan anak renah dlm carseat, toys. mun nya dah boring, try meli balloon noh murah ya. tiup kecik2. at least hari2 boleh tukar colour. You'll be doing fine
    :)

    ReplyDelete
  4. bagus juak idea balloon ya oh... hehe kelak ku molah juak.

    ReplyDelete
  5. auk dy...mun kereta saiz biasa. kamek org 4 beranak jak lah. sik dapat masuk orang lain dah. tok kelak car seat harith depan. kamek ngan car seat najah belakang. dah penuh.

    ReplyDelete
  6. nyalah ya nur, carseat ajak menuh keta. keta besar pun jadi sempit. hahaha carseat baby nang besar gedabak nak mampus. hehee...

    ReplyDelete