Saturday, March 26, 2011

Korea, here I come!

Ah finally, final destination for our holiday is Korea. At first, kitorang sepatutnya pergi holiday ke Japan this coming April. A month before our trip, terjadinya earthquake dan tsunami di Japan. Maka trip plan kitorang pun kene tsunami jugak. Flight ticket dah beli, hotel dah booked. Nasib baik bleh refund flight ticket. Visiting Japan kenelah postpone dulu especially concern pasal radiation.. tak apalah, insya Allah kalau Japan dah up and stable semula, aku akan visit Japan lagi....Ganbatte Nihon!!!

Maka dengan pening kepala dan sedikit stress (sebab dah terlalu last minute) kitorang terpaksa cari alternative destination nak pegi since hubby susah payah dah dapat leave (bukan senang nak dapat tawwww)...lagipun memang dah janji dengan 2 orang cousin hubby sebab dapat result SPM bagus. Actually si adik yang baru dapat result dan si kakak pula dah 2 tahun (rasanyalah) dah habis SPM. So kire angkut 2 orang sekali la pegi holiday...hadiah SPM from hubby to them..

Mula2 consider nak pegi Europe and US. Dah tu kalau US, masalah visa plak sebab memang dah last minute...then Europe lak dah pikir2 panjang, takde sangat theme park nak bawak diorang ni termasuk si kecik aku tu...kalau Japan memang nak pegi Disney Resort and kalau US, nak pegi Los Angeles sebab bleh pegi Disneyland, Universal Studios etc etc...shopping pun gila best mak bapak kau. Poket kene besar.

Europe lak macam ada Disneyland Paris dah tu yang lain banyak sight seeing. Maybe lebih sesuai untuk couple2 ke....pastu pikir lak, susah2 pegi je Singapore 3 hari then sambung gi Bali 4 hari ke....Bali best gak ble massage...huh sedap tahan gaban...4 jam massage ambek kau. Murah tak hengat plak tu. Singapore leh gi Universal Studios...tapi tapi tapi...negara panas. Kalau ikut nak gi negara sejuk. Yelah 365 hari ko dudok negeri panas. Ada peluang opkos ko nak gi lepak2 tempat sejuk plak, pakai coat, boots ke leh la dress up macam Korean or Japanese ke... walaupun seminggu..... pastu lak, hubby cakap, apakata gi Korea je. Since Korea safe walaupun dekat ngan Japan. Tapi government die dah cakap safe. Tapi bapa mertua lak cakap gi Singapore and Bali je lainkali gi Korea. In the end, hubby tanye cousin die, diorang nak gi Singapore+Bali or Korea since ni pun kire hadiah vacation untuk diorang. Diorang cakap nak pegi KOREA sebab sejukk!! Hehhehe...maka, aku dan hubby pun contact travel agent (since tak penah merayau Korea, so tatau sangat jalan and tempat mana nak visit)...kitorang decide nak ikut tour group je.

Maka, dah pun booked and bayar kat company ni Malaysia Harmony ada Muslim Tour on 12 April balik 19 April. Harga pun berpatutan semua dah include, total including tax RM 4085 per person. Budak murah sket. So okla tu, ada gi Jeju Island lagi...eh best ni...syok dah...tak sabar ni... yang penting pegi tempat sejuk..hokayy!! Itinerary die pun ok, tapi takde kat aku skang sebab aku kat Miri. Nantilah kalau dah balik KL aku update.

Hikhik kalau ikutkan aku nak melencong pegi skodeng satu-satunya favorite Korean superstar aku tu si Jang Keun Suk (yang berlakon You're Beautiful and Mary Stayed Out All Night)... mak suke amat ye kat mamat sorang ni... manala tau kut2 terserempak kat market ke kat mall ke? Ke tengah shooting ke? Hua hua angan2 besar ek...tapi kalau ble aku nak carik merchandise die kat sana..hopefully tour agent ada bawak ke area yang ada jual celebrity merchandise...

So korang ade plan nak pegi memane ke in the near future? Share la story kay kalau ade gi memane...takde gi memane pun share story ape2 je lah...nanti aku jengok blog korang...=))

Ciao dulu...

Yongin Everland Theme Park

Palace taktau ape nama

Jeju Island....mak aii cantiknye..

Tiba-tiba ada sesat gambar mamat kesukaan aku ni plak...
(but still ngam dengan topik sebab die orang Korea so jangan komplen hokayy sukati aku la nak letak aku punya blog)


Source from cik abang google.

2 comments:

  1. i love Korea and Jang Geun Suk too..nak ikut skali boleh? ;p

    ReplyDelete
  2. cahya indah: waaaa finally jumpe blogger minat Jang Keun Suk jugak! Ble la share2 story ni... Keun Suk Cri Show kat KL nanti u nak pegi ke? ticket tak lama lagi start selling...hhehehe... eh jomla gi Korea! Kalau ada geng ble gak gi skodeng Keun Suk!! huhu...

    ReplyDelete