Wednesday, January 5, 2011

Tips: Bye bye pacifier!

Hello! Aku tau tak ramai orang baca blog aku. Hehehe taktaulah maybe blog aku boring ke tak menarik ke tapi takpe, i will keep on blogging sebab tujuan utama aku blog ialah untuk simpan everything that happen in my life, about my kids, our vacation, my hobbies dan semualah. Sebab skarang ni mane ade orang tulid diari lagi (eh ada lagi ke?) Blogging is one fun way not only to keep your life story like your diary but also you can share your stories with anyone who reads your blog. Blehla kite share tips ke, and anything... Aku start blogging dulu masa aku masih kerja as AirAsia cabin crew. Yang aku regret ialah aku pernah stop blogging for a while (i think a year plus) and there was a lot lot lot of things happen at that time but I didn't even bother to blog about it especially about my first pregnancy and delivery. Yelah tak semua apa yang pernah berlaku dalam hidup kite, kite akan ingat sepenuhnya. So kalau kite ada tulis entry pasal something, at least kite akan sentiasa ingat even for the little details. Kalau terlupa, bolehlah baca balik entry tu. Aku rasa reason korang blogging pun sama.

Anyway entry kali ni nak kongsi tips how to wean your child from pacifier or binky or puting or pepet (bahasa sarawak) or what ever they call it. Babies hisap paci ni biasanya untuk calm they down. Taktaulah sedap kot hisap paci. Rasa lembut-lembut kot? Si kecik hisap paci since baby lagi. Aku pernah try nak buang paci die about 2 times. First time masa die umur setahun, aku saje try ikut method Carol, my high school friend, sebab method die worked for her daughter at the age of 1 year. Caranya ialah potong setengah paci tu. I tried it on si kecik but end up die nangis marah cranky semua lah. And maybe aku pun tak cukup mental preparation kot sebab macam tak sampai hati je bila tengok die nangis.

Second time plak aku ikut cara my cousin, letak garam kat paci. Memang die taknak hisap langsung sebab rasa garamlah kan, tapi cranky ya amat masa nak tidurkan die. Memang sakit jiwa nak suruh tido. Even bile aku kasi paci yang elok pun die dah taknak sebab die still ingat paci tu rasa garam. 3 hari die tak hisap paci tau tapi sangat sangat cranky sampai sabar pun boleh hilang. Tapi kali kedua ni memang aku silap besar sebab aku buat proses ni masa kat Miri. Memang silap habis. Bukan je aku stress dengan si kecik tapi aku stress dengan orang sekeliling. Huhuhu...Sebab mereka-mereka bising balik kat aku macam ni:

Orang1 : Kenape nak buang paci? Biarlah die masih kecik lagi!
Orang2 : Kan susah bila die nangis gila macam tu!
Orang3 : Biar je die hisap paci nanti satu hari die pandaila buang sendiri! (kalau si kecik sampai umur 7 tahun pun masih takmau buang paci lagi masih nak biarkan ke?)
Orang4 : Kau ni menyusahkan diri je! Lagipun kesianlah die nangis nanti demam lagi susah!

So memang pun aku telah menstresskan diri disebabkan semua ini. Maka dengan itu aku pun angkat bendera putih. Si kecik hisap paci balik, barulah die tak sakit bila nak tido dan aku pun tak sakit jiwa lagi....

Sebenarnya aku telah membuat keputusan nak biar je lah si kecik tu hisap paci maybe up to 3 years pastu maybe baru nak try lagi buang since die dah besar skit and should be dah faham. But proses pembuangan kali ke3 ni berlaku secara tidak langsung sebab si kecik dah mula suka gigit paci. Taktaulah gusi gatal ke ape tapi gigi semua dah tumbuh lah. Dah 16 biji pun. Paci die ada 2, brand Avent tu. So suatu tengahari tiba-tiba die bising takmau hisap paci tu. Aku pun heran la and taktau apehal, aku cuci je paci ingatkan kotor ke ape. Still die marah-marah. Tak perasan rupanya paci tu dah berlubang sikit sebab cinonet je lubangnye. Pastu kasilah paci no 2. Tapi tengahari tu die nap 15 minit je dah terbangun. Pastu lak bila malam aku nak tidurkan die, die bising lagi kat paci no 2 tu. Aku pun heran lagi and tak terfikir maybe bocor jugak. So aku pun marah die balik suruh hisap je paci tu tapi die still marah-marah dan takmau hisap paci. Pastu baru aku check bali rupanya paci no 2 pun dah bocor. Confirm die gigit-gigit siang tadi. Nasib baik lah paci lama die masih ada simpan dalam almari so kasilah die hisap dulu untuk tidur. Aku ingat memang kene beli satu set lagi.

The next day terpaksa la gi beli satu set lagi. Aku dah cakap kat si kecik jangan gigit. I tried to make him understand "don't bite". Kali ni tak sampai seminggu dua-dua dah bocor. So that's it. Aku cakap kat die no more paci! Mama don't want to buy you another paci. Sebab aku takmau kalau aku beli lagi pastu die gigit lagi pastu aku beli lagi die gigit lagi, in the end die dah tau dah gigit tu takpe sebab gerenti ada paci baru. But satu hari tu memang die cranky nangis gile tantrum semua lah... Sekali lagi aku sakit jiwa. On that day aku researched internet. There are lot of ways how to wean your child from paci. But it depends yang mana berkesan ngan anak engkau. So aku terjumpa la this website bye-bye-binky.com dan aku rasa method ni memang bagus sebab die bermain dengan psikologi anak.

Secara ringkas meh aku bagitau. Aku takmau si kecik quit paci cold turkey. Kesian la plak kan tiba-tiba hilang benda favorute die. Macam kite jugak, kalau basikal kesukaan kite tiba-tiba hilang, sakit hati kan. Tapi kalau basikal tu slowly ada problem, hari ni problem tayar, esok problem brake, lusa problem handle...at least kite leh terima hakikat yang basikal tu dah nak K.O. So macamni la jugak konsep method si Eric Trager ni. The main point is to let your child knows and accept that the paci is losing its pleasure slowly.

Step 1: Tebuk lubang-lubang kecik kat semua paci. (In this case, paci si kecik memang dah berlubang sebab die sendiri gigit).

Step 2: Kalau die mintak paci, kasi je paci berlubang tu. Kalau die marah, kasi lak paci lain (yang memang berlubang pun)..kalau die tetap marah try to cakap kat die takde paci lain, ni je semua paci. Diorang akan hisap jugak paci tu tapi secara tak sengaja brain die bagitau paci tu dah less pleasure.

Step 3: The next day tebuk lubang lebih besar. And repeat Step 1 & 2. The next day repeat Step 3, 1 & 2 lagi. Biarkan die hisap paci yang berlubang tu.

Step 4: Day 5 or 6 potong paci tu memanjang pula and repeat step 3, 1 & 2.

Semakin hari otak die bagitau paci tu dah semakin takde pleasure. In the end, paling lama dalam masa seminggu die dah tak hisap paci lagi. Kalau ada pun die mintak sekali sekala, tapi bila kite kasi paci, die akan main-main je dengan paci tu and kasi balik kat kite. That's what happen to si kecik. Die cuma cranky for 2 days tapi tak seteruk cranky yang dulu. The 3rd day die tidur without paci at all and rilex je. Gelak-gelak lagi ngan aku. Aku tepuk-tepuk bontot die and finally he is asleep. So now he is totally free from paci!!!

Paci yang dah koyak rabak....

Si kecik yang tidur lena without paci!

Si kecik dah pandai minum sendiri

Semenjak tak hisap paci ni, si kecik pandai nak mintak milk, pastu pegang sendiri. Kalau dulu memang menyusu time dah tido je sebelum masok ke deep sleep. Tak pernah nyusu consciously. Lagi sejak tak hisap paci, milk intake increased from 120ml to 190ml per intake!! Die menyusu lepas bangun pagi, sebelum afternoon nap dan sebelum tido malam. Memang gembira mak camni!

Thanks so much to Eric Trager for your method! Bolehlah korang cuba method ni ye kalau nak buang paci anak. Kalau ada luck lagi, maybe milk intake pun bertambah!! Hehehe..

Other methods:

1 comment: