Friday, February 5, 2010

Stress?

Apa yang anak anda lakukan sehingga menyebabkan anda stress atau tertekan dan naik marah?

Jom kita diskus pasal topik ni. Ye, memangle semua budak-budak nakal, sehingga menyebabkan ibu bapa stress, tapi pernah ke kita diskus sesama ibu apakah perkara-perkara yang anak kite lakukan sehingga menyebabkan kite stress atau naik marah? Elok kita luahkan dan bercerita dan kemungkinan dengan cara ini kite sama-sama dapat berbincang cara mengatasi dan di samping itu Insya Allah stress dapat dikurangkan setelah kite bercerita. Betul tak? Aku mulakan dulu...

  1. Dacchi susah nak tido. Dacchi ni suke sangat tahan matanya dan masih mahu bermain tetapi dah mengantuk sangat. Lepas tu akan merengek-rengek minta didukung, tetapi apabila didukung nak turun pula. Bila nak turun tu die siap buat aksi melunjur (kaki diluruskan dan menolak perut aku) supaya kite melepaskannya ke bawah. Pastu merengek-rengek lagi. Masa ni, kalau nak kasi nenen, jangan haraplah, gerenti ditolak. So bila bawa masuk bilik, nak tidurkan atas katil, die pusing kiri kanan. Memang restless. Aku pun takfaham. Dah ngantuk, tido je laa...Ini tidak, pusing kiri pusing kanan, aku rasa kalau dikira boleh sampai 50 kali die berpusing-pusing. Kemudian die ketuk-ketuk kepala sendiri, tarik lengan baju, hempas Stitch hand.......Situasi ini akan berlarutan sehingga 10 hingga 15 minit, kadang-kadang die akan berpusing nak bangun. So setiap kali nak bangun aku tahan kaki die. Hehehe..jahat jugak mama die ni. Kadang-kadang bila die betul-betul penat, selepas 15minit baru die akan berhenti dan mula nak tido (kata orang sarawak, renah dan layap). Itupun kadang-kadang sampai setengah jam barulah betul-betul tido. Paci tu memang wajib. Tapi kebiasaannya, dalam masa 10 hingga 15 minit die berpusing-pusing dan nak bangun tu, aku akan fed up dan bawak die keluar ke ruang tamu lagi. Sebab taknak tido, so bermain jelah. Tapi bermain dalam keadaan merengek-rengek dan marah-marah...Sapa tak stress? Hahaha....
  2. Susah nak nenen atau takmau nenen. Maksimum Dacchi dapat nenen ialah 5oz. Itupun siang hari. Kalau malam biasanya 4oz. Tapi ada masanya musim taknak nenen tu datang, so masa ni kuantiti susu nya menurun paling teruk sehingga 1oz!! Dan, kuantiti nenen dalam satu hari masih tetap sama. Kalau nenen sikit tapi banyak kali itu takpe la jugak kan. Ini tidak. Kalau kebiasaanya, die akan nenen 5oz 3 hingga 4 kali waktu siang dan 4oz 2 kali di tengah malam. Dalam satu hari dia akan nenen sebanyak 5 hingga 6 kali sahaja. Makan 3 kali sehari. Kebiasaannya juga die akan NAK nenen sepenuhnya bile dalam keadaan setengah tidur. Maksud aku bile kite tidurkan die, sebelum die tidur nyenyak (petanda: kalau paci dah jatuh sendiri dari mulut die maksudnya dah tido nyenyak), kene kasi susu, barulah die nak nenen. kalau awal sangat, die akan reject. kalau terlambat sangat pulak, die dah nyenyak, so jangan haraplah die nak hisap, padat teats macamana pun die dah tak sedar so tak hisap ape-ape. Satu lagi, kalau die tengah kusyuk tengok Barney pun kite boleh kasi susu, die nak nenen tapi biasanya mesti tak habis. Susu Dacchi memang selalu tak habis. Even malam. Gerenti ada lebih 1 oz atau kurang dari 1 oz. Aku pun tak faham. Ke die ikut perangai aku dulu-dulu makan selalu tak habis? HAhaha.. Paling teruk sejak kebelakangan ni die memang taknak nenen, malam semalam nenen 1oz je pastu memang taknak nenen langsung. So banyak susu terbuang sejak kebelakangan ni. Adoi...stress stress..
So far dua benda ni la yang paling aku stress dan mudah naik marah. Hahhaha.. Yang lain kalau pasal nakal ke tak kisah sangat. Memang die suke kacau barang, walaupun aku cakap "No!" die tetap ambik jugak. Kalau dari segi makan, die ok. Memang dari 6 bulan die makan ok. Cuma ada sekali je die tak berapa nak makan. Ada orang kata kalau die makan banyak, die taknak susu. Tapi tak jugaklah sebab sebelum ni die ok je makan dan nenen. Even kadang-kadang selepas makan pukul 5.30 ptg, kalau die tetido jam 6.30 atau 7 ptg, die boleh habiskan nenen 5oz. Cuma kebelakangan ni taknak nenen. Mungkin sebab die tak sedap badan dan flu sedikit. Demam dah ok dah pagi ni aku check, flu or blocked nose cuma waktu malam.

Apa kata kengkawan yang lain? Jom kita berkongsi cerita. =)

Gambar hiasan: Terjatuh semasa berjalan dengan cepat.

5 comments:

  1. haha..stress
    1) pasal tido rasanya penah juak harith ada masalah gia..sik mauk tido. so, malas nak tidokan awal. main jak lah puas2. memang sidak berolah mun ngantuk tapi sik mauk tido. part tok memang sik dapat nak nulong lah. nang biak memang gia kali. tauk ngantuk tapi pretend masih sik ngantuk..so sidak stress dan men'stress'kan mak bapak sekali. ada org madah polah byk fizikal aktiviti siang hari sak sidak cepat tido.
    suruh lari2 kat park kah. swimming kah..lepas semua aktiviti..cepat berik mandik, berik makan...sik lamak mesti tido.

    2) pasal makan...harith lok sik pemilih bila nya below 1 year..semua ngap. tapi makin besar semua makanan nok nya makan sebelum ya nya sik mauk makan. org madah dah pande merasa. sampe kinek tok harith ya fussy eater. org madah asal nya aktif dan mauk nyusu dah consider ok. harith kinek tok just makan karbohidrat dari sapageti, pasta, egg noddle ngan bihun jak. ya pun campur ngan sup kosong (ayam, daging, sayur. kadang2 bubur sebab nya sik mauk nasik. mun rajin, terpaksa blend segala isik ayam ngan sayur. sebab mun nya nampak nya sik mauk makan.

    boh stress ok..nang biak macam2 perange..sik dapat expect semua kita mauk sidak nak ikut.

    ReplyDelete
  2. hehehe biasalah biak kedakya nur. saja jak suka2 share story. hehe...dengar apa cerita carol gik lak..hehe..sikbanyak geng yang dah ada anak lam blog ku tok eh.. hehe

    ReplyDelete
  3. Whoa, topik menarik. sebab dennis selalu madah aku cepat stress. i guess kita agik dlm process transform (anak 1st).

    1. aku kedak Nor juak dgn Milan. aku perati mun maok nya senang tido, mesti molah nya lelah. mbak pg park sak lari2 and main2. either that or mesti dlm jangkamasa at least 7hours dari last nap nya. so, aku nangga la. mun kdk nya bangun dlm kol 9am. kol 1/2pm nya maok nap. then mlm kol 9-9.30pm mesti senang meriknya tido. tp, harus kenyang. kol 7pm makan. kak ya before tido merik nenen. kdg2 nang geram juak, esp kita ada gik kerja2 nok belom habis or ngek2 sik habis2. tahan jak la. mun sik maok juak, suka ati la (kata aku selalu dgn Milan)...mbak aku nya keluar. mainlah lagik sampe dah benar2 struggle mok bukak mata. kdg2 nampak juak nya terkelip2 nahan ngantok.

    2. Milan sik maok makan makanan nya mpun gik nek tok. nya maok makan makanan kita. nya bukan boleh gilak ngunyah dgn 4 btg gigi ya. so, aku tek terpaksa gigit2 dolok then meriknya. it may sound gross. but, mun kita as a mother yg molah sik hal aku rasa. hehe. nenen kinek tok nya dah ok. sampe aku rasa nya harus tukar botol yang more than 9oz ya dah. tp nak Dy, that was since she is pacifier-free. ya nok aku perati la. sik tauk betul sik teori aku ya. lain baby, lain gik olah. teori aku kinek tok. SUKATI LAH MILAN. haha..win win situation.

    hang in there k. lamak2 kelak pande nya ok dirik mpun.

    2.

    ReplyDelete
  4. hehehe lucu juak kisah anak2 kita tok kan. yalah memang perlu hang in there bah, mun sik sapalah lagik nak jaga baby kita. nak ngarap papanya, gerenti sikpat molah seperfect yang kita molah. aku rasa aku perlu nyuruh rais main lamak lagik kali macam ko duak nur juak. rais biasa mun pagi nya bangun 6.30, kol 10 or 10.30 am nya dah ngantok. sometimes nya maok tido terus sometimes nya sikmaok tido dolok. kakya petang gik nya tido lam kol 3 or 4 kedakya. pasya bok tido malam terus. maybe aku perlu biar nya main lamak gik. yalah kadang2 kita byk keja nak polah jadi arapnya tido cepat senang kita nak plah keja kan. hhahaa..

    pasal paci-free ya nak carol, susah lalu mun aku sorang ajak, mun nok lain sik cooperate. malam ya ku padah ngan bpknya n maid, kalau boleh umo setaun gia or max 2 years mesti maok paci-free dah. yalah papanya jwb, sikpayahlah awal2 gilak paci-free...siknya hal...kelak2 pun boleh. waaaaa aku sikmaokkkk!! sidaknya senang la ckp mcm ya, nok susahnya emak juak nak! lagipun aku nangga papanya n maid nang salu ngekot kata rais, rais tok mun ngek2 diberik paci, nang diam n renahnya. jadi, papa n maid biasalah malas nak dengar nemiak ngek2. jadi mala laaa padat paci kat mulut. nendak rais ya patih udah. aku yang slalu cabut paci. patutlah rais siksuka ngan mamanya hahahhaa.. rais pun terlalu dengan maid aku tok juak. yalah susah. tunggu maid baru kelak baru senang sikit aku nak control rais tok. sbb rais dah terpatih ngan maid nok kinektok. susah, susah...

    ReplyDelete
  5. harith nang sik pande tido lamak..nya tido bila benar2 lelah.mcm org tua...mun nya tido 12 jam malam. sik nya mauk tido siang gik , pagi atau petang.
    nasib harith nang sik mauk paci..dolok ada meli tapi dibuang nya. kotan sik tahan nengar sora kuat bila nangis nak sumbat paci..sekali tek nang sik mauk paci..tahan jak lah telinga.

    ReplyDelete